Šef UN-a: Naftne i plinske kompanije su pohlepne

1
Radiosarajevo.ba
Šef UN-a: Naftne i plinske kompanije su pohlepne
Foto: EPA / Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je na uvođenje posebnih poreza na neočekivanu dobit za naftne i plinske kompanije, ocjenjujući njihovu dobit u sadašnjim okolnostima "grotesknom pohlepom" i pozvavši vlade da oporezuju ekstra profite.

Guterres je rekao kako je "nemoralno" da kompanije profitiraju od krize potaknute rastom cijena energije, prenosi BBC.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru pogoršala je globalnu nestašicu nafte i plina te je otežala pristup nafti i plinu iz Rusije što je podiglo i cijene.

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Čelnik UN-a: 'Samo jedan nesporazum mogao bi izazvati nuklearno uništenje'

Čelnik UN-a: 'Samo jedan nesporazum mogao bi izazvati nuklearno uništenje'

Domaćinstva se sve teže nose s visokim računima za energiju, dok kompanije ubiru plodove krize.

Britanska naftna i plinska kompanija BP nedavno je izvijestila o najvećoj dobiti u 14 godina, dok je dobit englesko-nizozemskog Shella u razdoblju od aprila do juča dosegnula rekordnu razinu.

Zajedno su četiri najveće energetske kompanije, američki Exxon i Chevron, francuski TotalEnergies te Shell, u posljednjem kvartalu ostvarile zaradu od gotovo 51 milijardu dolara, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju lani.

"Ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najranjivije ljude, dok istovremeno uništava naš jedini zajednički dom", rekao je Guterres i dodao:

"Pozivam sve vlade da oporezuju ovu pretjeranu dobit i iskoriste sredstva za podršku najugroženijim ljudima u ovim teškim vremenima".

Prošlog je mjeseca Ujedinjeno Kraljevstvo odobrilo 25-postotni porez na neočekivanu dobit energetskih kompanija, što je jednokratni porez kojim bi se trebalo prikupiti oko 25 milijardi funti kako bi se nadoknadili visoki računi za energiju domaćinstava.

Neke druge zemlje, poput Italije, uvele su slične mjere.

No Francuzi su odbacili takvu mjeru, a u SAD-u nije bilo političkog zamaha, unatoč prijedlogu pojedinih članova Kongresa o porezu na neočekivanu dobit.

Viši potpredsjednik lobističke skupine za naftu i plin pri Američkom institutu za naftu Frank Macchiarola rekao je da su prijedlozi za uvođenje poreza na neočekivanu dobit pogrešni.

"Zakonodavci bi trebali biti usredotočeni na povećanje opskrbe energijom i smanjenja troškova za Amerikance. Nametanje novih poreza našoj industriji učinit će upravo suprotno i samo će obeshrabriti ulaganja u trenutku kad su najpotrebnija", kazao je.

Guterres je upozorio da će visoke cijene energije imati široke posljedice jer će domaćinstva i vlade širom svijeta pokleknuti pod pritiskom.

"Mnoge zemlje u razvoju, utopljene u dugovima, bez pristupa financiranju, dok se još oporavljaju od pandemije COVID-19, mogle bi se prelomiti. Već vidimo upozoravajuće znakove vala ekonomskih, društvenih i političkih preokreta koji neće ostaviti nijednu zemlju netaknutom", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije