COVID-19 / Antonio Guterres: Podjela cjepiva je najveći moralni test današnjice

12. 03. 2021. u 09:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 19

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio je bogate zemlje zbog nacionalizma i gomilanja cjepiva, godinu dana nakon proglašenja pandemije koronavirusa.

Guterres je rekao da se svijet u 2020. suočio s tsunamijem patnje i da je, iako je cijepljenje svjetlo na kraju tunela, duboko zabrinut zbog nejednake raspodjele, piše Hina.

"Vidimo puno primjera nacionalizma cjepiva i gomilanja zaliha u bogatim zemljama, kao i nastavak sklapanja dogovora s proizvođačima koji podrivaju pristup svima. Globalna kampanja cijepljenja je najveći moralni test današnjice", istaknuo je Guterres.

Upozorio je da neke siromašne zemlje još nisu dobile nijednu dozu, a bogate su na putu da osiguraju cjepivo za sve svoje stanovnike.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus također je izrazio zabrinutost zbog nejednakosti u raspodjeli cjepiva i više puta upozorio da će, ako se virus bude slobodno širio u nekim dijelovima svijeta, mutacije i varijante postati prijetnja cijelom planetu.

Program za poštenu podjelu cjepiva Covax trebao bi osigurati oko dvije milijarde doza nerazvijenim zemljama do kraja godine. Dosad je kroz taj program dostavljeno 14.7 miliona doza u 22 zemlje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA