Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

2
Radiosarajevo.ba
Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom
Foto: EPA-EFE / Benjamin Netanyahu

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro izjavio je u srijedu da planira prekinuti diplomatske veze s Izraelom zbog postupanja te Bliskoistočne zemlje u njenom ratu protiv Hamasa u Gazi.

Govoreći na skupu povodom Prvog maja na centralnom trgu Plaza de Bolívar u Bogoti, Petro je kritikovao Izrael zbog "djevojčica, dječaka, beba koji su umrli raskomadani bombama".

"Ovdje pred vama, vlada promjena, predsjednik republike, obavještava da će se sutra prekinuti diplomatski odnosi sa Državom Izrael", rekao je.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Ako Petro ostvari svoju prijetnju, Kolumbija će se pridružiti Belizeu i Boliviji kao zemlje Zapadne Hemisfere koje su obustavile ili prekinule veze s Izraelom zbog sukoba u Gazi.

Kuba je prekinula odnose s Izraelom 1973. godine nakon što se pridružila Egiptu u Jom Kipur ratu, a Venecuela je prekinula veze 2009. godine kao odgovor na rat Izrael-Hamas 2008-09.

Petrova prijetnja da će slijediti primjer je jasan pokazatelj promjene u međunarodnim stavovima Kolumbije pod njegovom vlašću.

Odnosi Kolumbije s Izraelom su ranije bili toliko bliski da je ova južnoamerička zemlja najveći korisnik izraelskog aviona Kfir.

Ali Petro, koji je preuzeo dužnost 2022. godine, dolazi iz pozadine opozicije kolumbijskim oružanim snagama - kao tinejdžerom u 1970-ima, pridružio se lijevoj gerilskoj grupi M-19, manjem akteru u 50-godišnjem građanskom ratu u zemlji.

U martu je Petro prvi put prijetio prekidom odnosa s Izraelom putem društvene platforme X, što je izazvalo odgovor Ministarstva vanjskih poslova Izraela koje je reklo da Izrael "neće popustiti pod pritiscima i prijetnjama", prema izvještaju Associated Pressa.

U svom govoru u srijedu, Petro je rekao da je poduzeo mjere protiv Izraela "zato što imaju vladu, zato što imaju predsjednika, koji je genocidan", vjerovatno se referirajući na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Izrael doista ima predsjednika, Isaca Herzoga, ali premijer je službenik koji je zadužen za većinu vladinih dužnosti, uključujući vođenje vojnih operacija, prenosi Hill.

Petrova popularnost raste posljednjih nekoliko mjeseci.

U decembru, Petrova ocjena odobrenja je pala na 26 posto, ali februarska anketa objavljena od strane međunarodnog lista El País pokazala je da je porasla na 35 posto odobrenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije