Kolumbijski predsjednik pozvao države Latinske Amerike da dignu glas protiv napada na Gazu

3
Anadolija
Kolumbijski predsjednik pozvao države Latinske Amerike da dignu glas protiv napada na Gazu
Foto: EPA-EFE / Gustav Petro

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro pozvao je zemlje Latinske Amerike da pokažu "jedan glas" protiv izraelskih napada na Gazu.

Petro je u obraćanju na samitu Zajednica država Latinske Amerike i Kariba (CELAC) VIII u ostrvskoj državi Sveti Vincent i Grenadini poručio da je cijelo čovječanstvo uništeno u Pojasu Gaze.

Kolumbijski predsjednik je tražio održavanje sastanka kojem bi prisustvovali predstavnici svih država Latinske Amerike kako bi se utvrdio zajednički stav o Gazi.

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

Petro je podsjetio da izraelska vojska nastavlja izvoditi brutalne napade na Palestince.

"Sadašnji palestinsko-izraelski sukob nije neki novi problem. Neke snage produbljuju problem i čovječanstvo se trenutno uništava upravo u Gazi", kazao je on.

Posebno je kritikovao Sjedinjene Američke Države (SAD), Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju i optužio ih da podržavaju izraelsko bombardiranje Gaze. Kako navode kolumbijski mediji, Petrov poziv za Gazu podržali su Meksiko, Brazil, Honduras, Čile, Sveti Vincent i Grenadini, Venecuela, Gvajana, Bahami, Bolivija i Barbados.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije