Turska: Cijeli svijet mora da zna - ugnjetavanje u Gazi imat će globalne posljedice

6
Anadolija
Turska: Cijeli svijet mora da zna - ugnjetavanje u Gazi imat će globalne posljedice
Foto: AA / Recep Tayyip Erdogan

Izraelsko gađanje nevinih civila u redu za pomoć je dokaz da ima za cilj svjesno i kolektivno uništenje palestinskog naroda, poručeno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Ministarstvo se saopćenjem oglasilo u vezi izraelskog napada na Gazu, u kojem je smrtno stradali više od 100 Palestinaca koji su čekali humanitarnu pomoć.

"Ubijanjem Palestinaca na trgu Nabulsi, Izrael je svojim zločinima protiv čovječnosti dodao još jedan novi zločin. Činjenica da Izrael, koji je stanovnike Gaze osudio na izgladnjivanje, ovoga puta cilja na nedužne civile u redu za pomoć, dokaz je da mu je cilj svjesno i kolektivno uništenje palestinskog naroda", podvučeno je.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Ankara naglašava kako Izrael mora odmah prekinuti vojnu operaciju u Gazi, ali kako izraelska vlada nema zdravog razuma i savjesti da donese ovu odluku.

"Cijeli svijet mora vidjeti da će se ugnjetavanje u Gazi pretvoriti u katastrofu koja će imati globalne posljedice izvan regije. U tom kontekstu, pozivamo sve grupe koje imaju utjecaja na izraelsku vladu da zaustave brutalnost u Gazi", piše u saopćenju turskog MVP-a.

Oštra reakcija Bijele kuće: Otvaranje vatre na Palestince koji čekaju pomoć je "ozbiljan incident"

Oštra reakcija Bijele kuće: Otvaranje vatre na Palestince koji čekaju pomoć je "ozbiljan incident"

Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi objavilo je da je najmanje 112 osoba ubijeno, a 760 ranjeno u četvrtak ujutro kada su izraelske snage izvele napad na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da je preliminarna istraga otkrila da su se neki Palestinci približili vojnom kontrolnom punktu, a vojnici su ispalili hice upozorenja i pucali u noge Palestinaca koji su nastavili da se kreću prema trupama.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi. Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije