Rusija objavila snimak testiranje najveće nuklearne bombe ikada

0
Radiosarajevo.ba
Rusija objavila snimak testiranje najveće nuklearne bombe ikada
PrtScr / Tajni snimak

Pred Noć vještica 1961, Sovjetski savez detonirao je najveću nuklearku koju je svijet ikad vidio. RDS-220, ili ti Car Bomba, bila je hidrogenska bomba koja je eksplodirala silom koja je ekvivalent preko pedeset miliona tona TNT-a.

Do današnjeg dana to je najveća eksplozija izazvana ljudskom rukom u istoriji svijeta. Rusija je deklasifikovala i objavila četrdesetominutni snimak koji ranije nije bio prikazan javnosti, a u kome se vidi testiranje Car Bombe.

Ruska državna Korporacija za atomsku energiju Rosatom, koja se bavi svime što u toj državi ima veze sa nuklearnim, objavila je dvadesetog avgusta ovaj snimak kako bi obilježila 75 godina ruske nuklearne industrije. Prvih trideset minuta videa je u stilu sovjetske propagande, gde se opisuje put ove bombe od sklapanja do detonacije, piše Vice.

Ova gotovo osam metara duga i dva metra visoka bomba bila je toliko velika da je za nju napravljen posebno dizajniran bombarder Tu-95V, koji je morao da ima uklonjene rezerve goriva i vrata kako bi bomba stala. Bombarder je ispustio Car Bombu kod obale Severnog ostrva u blizini Arktičkog okeana. Bomba je eksplodirala 4,000 metara iznad površine zemlje.

Šok talas uhvatio je Tu-95V iako je u trenutku detonacije bio udaljen preko 120 kilometara. Bombarder je krenuo da ponire, ali se pilot brzo oporavio i uspješno prizemljio avion. Šok talas od ove detonacije bio je toliko moćan da je spriječio da vatrena kugla nastala nakon detonacije, a koja je bila širine osam kilometara, dodirne tlo. Eksplozija je bila vidljiva sa udaljenosti od gotovo hiljadu kilometara. “Pečurka oblak” popeo se do visine od 67 kilometara, što je sedam puta više od Mont Everesta. Stanovnici Norveške i Finske prijavili su da su osjetili eksploziju od koje su naprsli prozori.

Car Bomba bila je nepraktično i oružje za uništenje. Takođe je testirana u jednom od posljednjih nuklearnih testova iznad tla. SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sovjetski Savez potpisali su Povelju o ograničavanju nuklearnog testiranja 1963, kojom se zahtijeva da se neophodni testovi obavljaju pod zemljom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije