Gusti dim u Kijevu: Svi sa zebnjom gledaju ka uništenoj nuklearki u Černobilu

Radiosarajevo.ba
Gusti dim u Kijevu: Svi sa zebnjom gledaju ka uništenoj nuklearki u Černobilu

Kijev, glavni grad Ukrajine, obavijen je gustim dimom za koji se ne zna da li potječe od širenja požara u zoni uništene nuklearne elektrane u Černobilu.

Ono što je jasno je da je zagađenost vazduha izmjerena u petak ujutru u Kijevu bila je među najgorima u svijetu. Tromilionski Kijev pogodila je u četvrtak uveče pješčana oluja izazvana udarima vjetra, nakon čega se nad gradom nadvio gusti dim s jakim mirisom paljevine.

U petak ujutru Kijev se našao na vrhu ljestvice po zagađenostizraka, govore podaci švajcarske kompanije specijalizovane za tehnologije koje poboljšavaju kvalitet zraka IQAir.

U prvi mah su vlasti, kao uzrok zagađenja navele šumske požare, prije svega u zatvorenoj zoni oko Černobila, poprištu najgore nuklearne katastrofe u historiji. Bivša nuklearka nalazi se na oko 100 kilometara od Kijeva.

No, zamjenik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko na svojoj Facebook stranici je demantirao tvrdnje o Černobilu kao izvoru požara i dima.

"Satelitska slika jasno pokazuje da je dim šumskih požara došao iz Žitomirske regije, a ne iz Černobilske zone, gdje su požari zaustavljeni do utorka. Ne primjećuje se povećanje radioaktivnosti u Kijevu i njegovoj okolini", napisao je Geraščenko pokazavši satelitske snimke, a u sličnom tonu je govorio i gradonačelnik Kijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije