SAD / Asteroid Bennu može pogoditi Zemlju: NASA ga planira gađati nuklearkom?

12. 03. 2018. u 08:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 122

Asteroid Bennu, prečnika od 500 metara, kruži oko Sunca brzinom od 101.388 km/h, a naučna istraživanja ukazuju na mogućnost od 1:2700 da bi nas mogao pogoditi 2135. godine.

NASA ne vjeruje da bi Zemlja mogla biti ugrožena, uvijek postoji šansa da se u putanji nešto poremeti, pa stoga ne žele prepustiti stvar slučaju.

Iz tog razloga pokrenut je projekat pod nazivom HAMMER (Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), kojeg vode NNSA , NASA i dva američka državna odjela iz Ministarstva energije.

Žele lansirati letjelicu težine od 8,8 tona koju nazivaju "impactor" i s njom pogoditi ovaj asteroid, ili koristiti nuklearno oružje za odvraćanje ili uništavanje, piše Buzzfeed.

 "Ukoliko je asteroid mali i imamo na raspolaganju dovoljno vremena možemo ga skrenuti pomoću 'impactora', no ako bude bilo kakvih iznenadnih promjena u njegovoj putanji koristit ćemo nuklearno oružje", izjavio je fizičar David Dearborn. 

"Ne možete nikada biti sigurni hoće li se asteroidi držati putanja koje su izračunate jer morate u obzir uzeti razne podatke kao što su solarni vjetrovi i gravitacijsko polje Jupitera, a postoji i mnogo opasnih asteroida koje još nismo otkrili", navodi naučnik i dodaje kako je upravo zbog toga pokrenut projekat HAMMER.

Mada je projekat pokrenut, to još uvijek ne znači da će biti realiziran jer se procjenjuje da će troškovi iznositi više milijardi dolara.

Na asteroid Bennu bi ove godine trebala stići letjelica OSIRIS-REx koja je lansirana 2016. godine i donijeti s njega uzorke tla na Zemlju, pa bismo mogli saznati više podataka o njegovom sastavu i koliko bi mu jak bio udar da nas pogodi.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA