Rusija izvještava o rekordnom dnevnom broju umrlih od virusa COVID-19

Fena
Rusija izvještava o rekordnom dnevnom broju umrlih od virusa COVID-19
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija/Ljudi u Moskvi

Dnevni broj umrlih od COVID-19 u Rusiji dosegao je novi rekord nakon naglog porasta broja zaraženih koronavirusom prošlog mjeseca.

Ruske vlasti javile su o 808 smrtnih slučajeva u četvrtak, što je najveći dnevni broj u zemlji. Prethodni rekord od 799 prijavljen je četiri puta u posljednje četiri sedmice, uključujući utorak.

Rusija se prošlog mjeseca suočila s porastom infekcija zbog prenosivije delta varijante. Novi potvrđeni slučajevi porasli su s oko 9.000 dnevno početkom juna na 25.000 dnevno sredinom jula, prenosi AP.

Broj novozaraženih koronavirusom od tada se smanjio na oko 21.000 dnevno ove sedmice, ali je dnevni broj smrtnih slučajeva ostao visok.

Funkcioneri rade na povećanju broja vakcinisanih, koji je u Rusiji ostao niži nego u mnogim zapadnim zemljama. Od prošlog petka, oko 39 miliona Rusa ili 26,7 posto od 146 miliona stanovnika, primilo je barem jednu dozu, dok je preko 30 miliona ili 20 posto potpuno vakcinisano.

Ruska državna radna grupa za koronavirus prijavila je više od 6,5 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa tokom pandemije i 168.049 smrtnih slučajeva.

Međutim, izvještaji ruske državne statističke službe Rosstat koja retroaktivno unosi podatke o smrtnim slučajevima povezanim s koronavirusom kazuju o mnogo većem broju umrlih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije