Ako talibani uvedu šerijatski zakon, Njemačka neće pomagati Afganistanu

9
Hina
Ako talibani uvedu šerijatski zakon, Njemačka neće pomagati Afganistanu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Heiko Maas

Njemačka neće davati financijsku podršku Afganistanu ako talibani nakon preuzimanja te države uvedu šerijatski zakon, rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova.

„Dajemo 430 miliona eura svake godine, ali nećemo dati ni centa ako talibani preuzmu državu i uvedu šerijatski zakon“, rekao je Heiko Maas za ZDF.

Afganistanske snage bore se protiv talibana koji su osvojili većinu države. Američki obavještajci vjeruju kako bi unutar idućih 90 dana mogli osvojiti i glavni grad te zemlje, Kabul.

Talibani su u šest dana osvojili osam provincijskih glavnih gradova u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke funkcionere.

Talibani sad pod kontrolom imaju 65 posto afganistanskog teritorija, a prijete osvajanjem još 11 provincijskih mjesta, kazao je u utorak europski dužnosnik.

Njemačka ministrica obrane odbacila je u ponedjeljak pozive da se njezini vojnici vrate u Afganistan nakon što su talibani zauzeli Kunduz, grad u kojem su njemačke trupe bile stacionirane 10 godina.

Njemačka je imala drugi najveći vojni kontigent u Afganistanu nakon SAD-a, a neki članovi konzervativne stranke, kojoj pripada i ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer, traže da njemački vojnici učetvuju u intervenciji protiv talibana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije