Afganistan: U prvoj polovini ove godine ubijeno 1.659 civila!

0
Fena
Afganistan: U prvoj polovini ove godine ubijeno 1.659 civila!
Foto: EPA-EFE / Ilustracija/Prizor iz Kabula u Afganistanu

Ujedinjeni narodi (UN) upozorili su u ponedjeljak da bi Afganistan mogao zabilježiti najveći broj civilnih smrtnih slučajeva u više od deset godina ako se ne zaustave ofanzive Talibana u cijeloj zemlji.

Nasilje je poraslo od početka maja kada su pobunjenici pokrenuli operacije koje se podudaraju s konačnim povlačenjem stranih snaga pod vodstvom SAD-a.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, u kojem su dokumentirane civilne žrtve u prvoj polovini 2021. godine, UN-ova misija pomoći u Afganistanu (UNAMA) saopćila je kako očekuje da će brojke dosegnuti najvišu jednogodišnju razinu otkako je misija počela izvještavati prije više od deset godina, prenosi AFP.

Također je upozorio da su afganistanske trupe i provladine snage odgovorne za četvrtinu svih civilnih žrtava.

"Ogroman broj afganistanskih civila ove će godine poginuti i biti osakaćen ako se ne zaustavi sve veće nasilje", rekla je čelnica UNAMA-e Deborah Lyons u izjavi objavljenoj uz izvještaj.

"Molim talibanske i afganistanske čelnike da zaustave mračnu i zastrašujuću putanju sukoba i njegov razarajući uticaj na civile", rekla je Lyons.

Tokom prve polovine 2021. godine ubijeno je oko 1.659 civila, a još 3.254 ranjeno, što je porast od 47 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u izvještaju UNAMA-e.

Porast broja civilnih žrtava bio je posebno veliki u maju i junu, početnom razdoblju aktuelnih ofanziva Talibana, sa 783 ubijena civila i 1.609 ranjenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije