Rusija: Dron koji je pao u Zagrebu je srušen i na Krimu. Ukrajina: To je laž

0
Radiosarajevo.ba
Rusija: Dron koji je pao u Zagrebu je srušen i na Krimu. Ukrajina: To je laž
Foto: EPA-EFE / Mjesto na kojem je pao dron u Zagrebu

Ruska državna novinska agencija objavila je vijest da su u četvrtak srušila dva ukrajinska drona istog tipa Tu-141.

"Prvi od njih pao je u blizini grada Krasnoperekopska (Republika Krim), a drugi u Zagrebu (Hrvatska), leteći više od 700 km", rekao je izvor za Tass.

Objasnio je da je ovaj dron, "u suštini, mali mlazni avion sposoban nositi prilično ozbiljno bombno opterećenje, do jedne tone". Prema njegovim riječima, oba su uređaja vršila "probne letove" prema Krimu, ali je jedan od njih skrenuo s kursa i odletio u glavni grad Hrvatske, piše Index.hr.

CIK: 49 političkih stranaka nije podnijelo godišnji finansijski izvještaj, uputit će im urgenciju

CIK: 49 političkih stranaka nije podnijelo godišnji finansijski izvještaj, uputit će im urgenciju

"Dijelove ukrajinskog drona tipa Tu-141 otkrili su ruski graničari 11. marta u 10:35, 17.6 km od državne granice i 8.5 km od Krasnoperekopska na obali jezera Krasnoje", rekao je izvor.

"Ranije je hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao da je iz Ukrajine lansiran dron koji se srušio u noći u Zagrebu. Izrazio je iznenađenje što je letjelica starog tipa provela više od sat vremena na nebu iznad zemalja članica NATO-a, a nitko to nije primijetio. Prema riječima predsjednika, incident se istražuje", dodaje agencija.

Ukrajina: Dron nije srušen nad Krimom

Ukrajinska Državna agencija za posebne komunikacije i informiranje reagirala je na objavu Rusije i tvrdi da se radi o lažnoj vijesti.

"Još jedna lažna vijest. Ukrajinska bespilotna letjelica nije oborena iznad Krima. Ruski propagandni mediji počeli su širiti fotografije navodnog ukrajinskog Tu-141 Strizh iznad Krima. Međutim, to je laž", piše ukrajinska agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije