NATO uočio dron, ali nije upozorio Hrvatsku!?

2
Radiosarajevo.ba
NATO uočio dron, ali nije upozorio Hrvatsku!?
Foto: TW / Jelena Jansson / Krater na Jarunu

U četvrtak u 22.57 sati posada na radarskoj stanici Sljeme, gdje je radar FPS 117, na ekranu je ugledala neidentificirani objekt koji ulazi u zračni prostor Hrvatske.

Na ekranu je bio cijele tri i pol minute, a sedam minuta nakon ulaska u Hrvatsku srušio se u Zagrebu. Sve do tada hrvatske vlasti nisu imale nikakvu obavijest da je ta letjelica ušla iz Ukrajine, preletjela Rumunijuu i Mađarsku, te da mu je putanja prema Hrvatskoj, piše Jutarnji.hr.

Dron TU 141 koji je prema obavijesti rumunskog ministarstva odbrane poletio iz Ukrajine u zraku je bio više od sat vremena i sve to vrijeme niko o tome nije obavijestio hrvatsko vojno zapovjedništvo iako su u NATO-u cijelo vrijeme pratili njegov let. To su danas priznali i u samom NATO-u. 

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Veliki incident

"Integrirani NATO-ov sistem protuzračne i proturaketne odbrane zabilježio je putanju letećeg objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti objavile su da one istražuju ovaj incident", odgovorio je Jutarnjem listu jedan NATO-ov dužnosnik.

Isti odgovor, očito usuglašen, Jutarnji list dobio je i iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu i iz AIRCOM-a, združenog zračnog zapovjedništva iz Ramsteina u Njemačkoj. I to je sve što su danas iz NATO-a imali reći na ovu temu.
Službenici NATO-a o ovom velikom incidentu oglasili su se tek u ranim posljepodnevnim satima. Više od deset sati nakon incidenta. I dok hrvatski ministar odbrane i načelnik Glavnog stožera govore o izuzetno ozbiljnom incidentu, u NATO-u ga ne smatraju takvim.

U isto vrijeme danas se ministarstvo odbrane Rumunije oglasilo saopćenjem kako bi "objasnili" što je to letjelo u njihovu zračnom prostoru. Oni kažu da su zabilježili leteći objekt u svom zračnom prostoru u četvrtak kasno navečer, koji je ušao iz prostora Ukrajine i izašao iz Rumunije u Mađarsku, u rumunskom zračnom prostoru bio je izuzetno kratko, ispod tri minute.

Protuzračna odbrana

Isto ministarstvo navodi da su brzina leta, niski let, kao i planinsko područje i vremenski uvjeti razlog zašto nije moglo biti daljnjih postupaka rumunske protuzračne odbrane.

Zanimljivo je da Rumuni govore da se radilo o "malom objektu", a hrvatski izvori, pa i predsjednik Zoran Milanović, govore da se radi o letjelici veličine MiG-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije