Novi incident na nebu u regiji: Mađarska oko 12h detektovala sumnjivu letjelicu na nebu

3
Radiosarajevo.ba
Novi incident na nebu u regiji: Mađarska oko 12h detektovala sumnjivu letjelicu na nebu
Foto: EPA / Gripen avioni odmah su dignuti

Mađarska protuzračna obrana detektovala je i pratila letjelicu koja je prošla njen zračni prostor u četvrtak navečer prije nego što se srušila u Zagrebu, saopštilo je danas mađarsko ministarstvo odbrane i dodalo da objekt identificiran kao dron TU-141 koji je nedavno korišten kao meta za obuku.

Služba protuzračne obrane mađarskih oružanih snaga detektirala je u četvrtak navečer leteći objekt na svojim radarima, navodi se u priopćenju mađarskog ministarstva.

Objekt je kasnije identificiran kao bespilotna letjelica TU-141 koja je nedavno korištena kao meta za obuku, priopćilo je ministarstvo, dodajući da su i ukrajinska i ruska vojska koristile takve bespilotne letjelice.

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

Bespilotna letjelica već je bila detektirana u ukrajinskom zračnom prostoru, navodi mađarsko ministarstvo. Nakon što je ušla u mađarski zračni prostor njenu putanju je pratila protuzračna odbrana sve do izlaska iz zračnog prostora te zemlje, dodaju.

Riječ je o TU-141 bespilotnom izviđačkom dronu još iz sovjetskog doba.

Ministarstvo je priopštilo da se sličan incident ponovio u petak oko podne u sjeveroistočnoj Mađarskoj. Lovci Gripen poslani su da provjere zračni prostor u kojem je objekt detektovan, ali nisu pronašli letjelicu, navodi se.

"Zbog rata u Ukrajini je posebno važno da se takvi incidenti rješavaju mirno i na promišljen način", priopćilo je ministarstvo. Istaknuli su da Mađarska želi ostati izvan rata "čak i ako su takvi incidenti provokativne naravi".

Ministar odbrane Tibor Benko i šef vojske Romulusz Ruszin-Szendi u kontaktu su s hrvatskim kolegama i predstavnicima susjednih zemalja, dodaje se u saopštenju.

Zemlje u regiji istražuju slučaj i međusobno dijele informacije, ističu., piše Jutarnji.

Ministarstvo je priopćilo MTI-ju da je oprezno s mogućim provokacijama i ne želi da se Mađarska uvlači u rat zbog bilo kakvih nepotrebnih mjera. Ministarstvo će stoga prvo ispitati je li letjelica sposobna nositi oružje, dodaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije