Rusi otvoreno stali na stranu Milanovića: Kijevski režim mu sprema odmazdu

10
Radiosarajevo.ba
Rusi otvoreno stali na stranu Milanovića: Kijevski režim mu sprema odmazdu
Foto: EPA / Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev, dopredsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost i nekadašnji ruski premijer, upozorio je na svom Telegram profilu da uskoro prijeti odmazda Kijeva hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću zbog njegovih izjava o Rusiji i Ukrajini.

Medvedev, inače blizak saradnik Vladimira Putina, posvetio se na svom Telegram profilu zapadnim čelnicima koji su skeptični prema Ukrajini te izdvojio Milanovića, čije je ime dodano na bazu podataka na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici "Mirotvorac".

Milanović je na toj stranici optužen za "humanitarnu agresiju" na Ukrajinu, distribuciju ruske propagande te podržavanje i opravdanje ruske agresije na Ukrajinu.

Disciplinska komisija donijela konačnu odluku u vezi kažnjavanja aktuelnog prvaka BiH

Disciplinska komisija donijela konačnu odluku u vezi kažnjavanja aktuelnog prvaka BiH

"Amerikanci se i dalje boje. Jasno je da uvijek ima premalo oružja, plaćenika i novca. Pohlepni europski čelnici ne žele izdvojiti pravu količinu. Sada se europski lideri dodaju na popise na web stranici 'Mirotvorac'. Tamo su dospjeli čelnici poput hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i mađarskog premijera Viktora Orbana", napisao je.

Medvedev je poručio kako će se uskoro u europskim prijestolnicama izvršiti "represija protiv nepoželjnih gazda" te odvojiti "janjce od jaraca".

"Stoga, predsjednici i premijeri Francuske, Njemačke, Italije i ostalih, oprez! I vi ste sumnjivi", napisao je.

Kako javlja Večernji list, Milanovićevo uvrštenje na popis potvrdio je i zamjenik glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksej Zajcev. Na listi se nalazi čak 187.000 imena.

Među njima se, osim ratnih zločinaca i agenata FSB-a nalazi i osnivač Pink Floyda Roger Walters koji je prije tri godine izjavio da Rusija ima više prava na Krim od Ukrajine.

Neki tvrde kako je web stranicu pokrenuo ukrajinski političar i aktivist Georgy Tuka 2014., ali da danas iza nje stoje ukrajinska tajna služba SBU i ministarstvo unutarnjih poslova, prenose 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije