Milanović: Nema 'majke mi', želim pisanu garanciju za Izborni zakon u BiH

30
Radiosarajevo.ba
Milanović: Nema 'majke mi', želim pisanu garanciju za Izborni zakon u BiH
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je u Varaždinu, osim o premijeru Andreju Plenkoviću govorio i o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini.

Ponovio je da se u Hrvatskom saboru niko ne bi trebao glasati "ni za kakvo širenje NATO-a" (misleći na primanje Finske i Švedske op. a.) dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH "koji brojnim Bošnjacima omogućuje da preglasaju Hrvate".

Tom prilikom je rekao da će svako iz Hrvatskog sabora ko bude glasao za prijem Švedske i Finske u NATO prije izmjene Izbornog zakon u BiH za njega biti izdajica.

Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

"Svako ko ne iskoristi priliku, historijsku, da se izbori za Hrvate u BiH, jer to je hrvatski interes, to nije kapric i obijesna želja, nama se tu radi o ušima, ako ne o glavi, da u Hrvatskom saboru ne glasa za nikakva širenja NATO-a, ne dolazi u obzir.

Vrlo jasno govorim, dok se Hrvatima u BiH ne da pismena garancija da su stvari riješene.

I to pisano, nema 'majke mi'. Dok se ne da na papir, znači do promjena zakona.

Ko god ne bude glasao tako, ja ću ga nazvati izdajnikom, kao i svakoga ko će s njima popiti kafu. Znači, i njih ću proglasiti izdajnikom, jer nema druge", rekao je Milanović.

O samom ulasku Finske i Švedske u NATO, kaže:

"Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka pikaju bijesnog medvjeda penkalom u oko. Ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi, Nijemci, ako mogu i hoće, ne natjeraju Sarajlije i Bakira Izetbegovića da promijene izborni zakon u idućih pola godine i ne daju Hrvatima temeljna prava, sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO", rekao je hrvatski predsjednik, prenosi Index

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (30)

/ Povezano

/ Najnovije