Rusi iz zraka napali Kijev i Lavov, uzbuna i u Poljskoj: Varšava digla borbene avione

1
Radiosarajevo.ba
Rusi iz zraka napali Kijev i Lavov, uzbuna i u Poljskoj: Varšava digla borbene avione
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Rusija je u nedjelju pokrenula zračne napade na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su dužnosnici, što je navelo oružane snage susjedne Poljske da aktiviraju avione kako bi osigurali sigurnost zračnog prostora u blizini granice.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je u glavnom gradu Ukrajine došlo do nekoliko eksplozija nakon što su sistemi protuzračne odbrane uključeni u odbijanje napada, prenosi Hina.

Ukrajinske snage protuzračne odbrane uništile su desetak projektila koje je lansirala Rusija iznad Kijeva i u blizini glavnog grada, rekao je za Telegram Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave.

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

Obavještenje iz ViK-a: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u ovim sarajevskim ulicama

Preliminarne informacije pokazuju da nema žrtava niti veće štete kao rezultat napada, rekao je.

Rusija već danima udara po Ukrajini u napadima koje Moskva prikazuje kao osvetu za ukrajinske napade tokom nedavnih predsjedničkih izbora.

"Već treće jutro prije zore ove sedmice, cijela je Ukrajina pod zračnom uzbunom i savjetuje se da se potraži zaklon", objavila je američka veleposlanica Bridget Brink na X-u rano u nedjelju.

"Rusija nastavlja neselektivno lansirati bespilotne letjelice i projektile ne obazirući se na milione civila, kršeći međunarodno pravo."

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

U velikom napadu na Lavov, ruski projektili letjeli su blizu granice s Poljskom, izvijestio je ukrajinski Telegram.

"Poljski i saveznički avioni su aktivirani, što može rezultirati povećanjem razine buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje", rekle su poljske oružane snage na X-u.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji rekao je na Telegramu da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 projektila i sedam dronova lansirano na širu regiju Lavova, gađajući "kritičnu infrastrukturu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije