Novi ruski napadi u Kijevu: Ima povrijeđenih, ukrajinski vojni sistemi oborili sve projektile

0
Radiosarajevo.ba
Novi ruski napadi u Kijevu: Ima povrijeđenih, ukrajinski vojni sistemi oborili sve projektile
Foto: Twitter / @Imposter_Edits / Raketni napad na TV toranj u Kijevu

Trinaest ljudi ozlijeđeno je u valu ruskog bombardiranja Kijeva tokom noći, izvijestile su gradske vlasti u četvrtak, 21. marta, nekoliko sati prije nego što su se čelnici EU-a okupili u Bruxellesu kako bi razgovarali o daljnjem odgovoru na sukob.

Četiri osobe su hospitalizirane nakon granatiranja tokom noći, objavila je kijevska vojna uprava na Telegramu.

Kažu da je Rusija u napadu ispalila ukupno 31 projektil, uključujući krstareće projektile kao i hipersonične projektile Iskander i Kinžal. Svi su oboreni, navodi ukrajinska vojska.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Dijelovi raketa pali su u nekoliko četvrti, zapalivši zgrade i automobile, napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasnije je pohvalio američki protuzračni odbrambeni sistem Patriot postavljen za zaštitu grada.

"Ruski teroristi nemaju rakete koje mogu zaobići Patriot i druge vodeće svjetske sisteme", napisao je Zelenski na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Istodobno je pozvao na isporuku novih sistema za zaštitu cijele zemlje, dodavši: "To je sasvim moguće ako naši partneri pokažu dovoljno političke volje."

Kasnije u četvrtak, najmanje tri osobe su ubijene u ukrajinskim regijama Herson i Donjeck kao rezultat ruskih napada, prema ukrajinskim dužnosnicima.

Ukrajina se nalazi u ključnom trenutku rata zbog izvješća o nestašicama streljiva i poteškoća u regrutiranju novih vojnika za operacije na prvoj crti. Vojnički moral narušen je u februaru kada je industrijski grad Avdijvka pao u ruke Rusa nakon duge i razorne bitke.

U Bruxellesu su se čelnici EU-a složili da se prihodi od ruske imovine zamrznute u EU-u trebaju koristiti za dobrobit Ukrajine dok se odupire ruskoj invaziji. Njihova deklaracija predviđa "mogućnost financiranja vojne potpore" korištenjem zaplijenjenih prihoda.

Na  konferenciji nakon objave odluke, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da deklaracija ostavlja prostora za "specifičnosti" neutralnih zemalja.

Izjava čelnika EU o korištenju zaplijenjenih prihoda u biti je političko zeleno svjetlo. Ali pravne pojedinosti tek trebaju dogovoriti ministri vanjskih poslova, na temelju plana koji je pripremio visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell.

"Uvjeren sam da možemo djelovati vrlo brzo i uspostaviti ovaj mehanizam", rekao je Michel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije