Potvrdili iz NATO-a: Alijansa je spremna za rat s Rusijom

9
Radiosarajevo.ba
Potvrdili iz NATO-a: Alijansa je spremna za rat s Rusijom
FOTO: NATO / Rob Bauer

Admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, rekao je da su zemlje Alijanse spremne za potencijalni direktan sukob sa Rusijom.

Admiral Bauer je naveo da je NATO priznao promjenu sigurnosne situacije 2014. godine nakon ruske okupacije Krima. Saveznici su 2019. godine počeli da se vraćaju na kolektivnu sigurnost promjenom svoje strategije odbrane, operativnog planiranja i snaga potrebnih za izvršavanje svih ovih misija.

"Svi smo svjesni da je vrijeme ključno kada je u pitanju ponovno uspostavljanje kolektivne sigurnosti. Jer neprijatelj određuje kada i gdje će vas napasti, kao i dužinu sukoba. Nažalost, Ukrajina je to iskusila.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Na pitanje da li NATO spreman, odgovorio je potvrdno.

"Da! Naš primarni zadatak je da budemo spremni. Ako se to desi danas, morate se boriti sa onim što imate. To je uvijek kombinacija spremnosti za danas i poboljšanja mogućnosti za budućnost", rekao je Rob Bauer.

Na pitanje o spremnosti NATO-a na njegovom istočnom krilu, gdje postoji najviše potencijalnih prijetnji, podsjetio je kako je Alijansa povećala svoje prisustvo u baltičkim državama od 2016. godine, kao i u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj od izbijanja rata u Ukrajini, piše Ukrajinska pravda.

"Sada imamo osam takvih borbenih grupa, svaka sa bataljonom, i mogu se kombinovati u brigadu ako je potrebno. Relevantne zemlje stalno sarađuju na ovom mehanizmu. Razmotrit ćemo dodatne zahtjeve. Ali za sada je to dovoljno", rekao je Bauer.

Dalje je rekao da moderno ratovanje ima dodatne dimenzije, kao što su cyber prostor ili svemirski napadi, te da Rusija može imati moć na Arktiku, zapadnom Atlantskom okeanu, Africi, Mediteranu i Crnom moru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije