Roche će proizvoditi testove za otkrivanje novih varijanti koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Roche će proizvoditi testove za otkrivanje novih varijanti koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Roche

Farmaceutska kompanija Roche u utorak je najavila da radi na novom dijagnostičkom testu čija je svrha otkriti nove varijante koronavirusa u laboratorijskim uslovima.

Novi test, koji će se koristiti u laboratorijskim istraživanjima, naučnicima bi trebao olakšati praćenje mutacija virusa, njihovu prevalenciju i potencijalni utjecaj na dijagnostiku infekcija, na cjepiva i na načine liječenja, stoji u saopćenju švicarske kompanije.

Nazvan Cobas®SARS-CoV-2 Variant Set 1, test omogućuje otkrivanje i razlikovanje različitih mutacija uočenih u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti.

Roche test - undefined

Foto: EPA-EFE: Roche test

"Stalni nadzor i praćenje novih varijanti koronavirusa presudno je za javno zdravlje", rekao je Thomas Schinecker, direktor Rocheova odjela za dijagnostiku.

Praćenje novih varijanti pomoći će zdravstvenim sistemima da odluče koje će mjere preduzeti u borbi protiv COVID-19, stoji u saopćenju Rochea.

Test će se moći koristiti na uređajima kompanije pod nazivom Cobas 6800/8800, široko distribuiranim laboratorijima i bolnicama u svijetu, piše Hina.

Odjel za dijagnostiku kompanije Roche, globalnoga farmaceutskog diva kada je posrijedi onkologija, predstavlja nešto manje od četvrtine njenog prometa.

Od početka pandemije, ovaj je odjel lansirao petnaestak testova za otkrivanje koronavirusa, a njihov raspon kreće se od molekularnih testova, preko testova za otkrivanje antitijela do testova koji omogućuju razlikovanje zaraze koronavirusom od infekcije gripom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije