Nova pravila za ulazak u Njemačku: Koliko koštaju i važe brzi testovi?

0
Radiosarajevo.ba
Nova pravila za ulazak u Njemačku: Koliko koštaju i važe brzi testovi?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Pojedine evropske države, poput Njemačke i Nizozemske relaksirale su uslove za ulazak na njihove teritorije. Tako, pored PCR testa, čiji rezultat ne smije biti stariji od 48 sati, za ulaz prihvataju i nalaze brzih antigenskih testova, ali ne starija od četiri sata.

Pri tome, testovi moraju biti iz aboratorija koje priznaje Svjetska zdravstvena organizacija. 

Kako su putnike za Nizozemsku obavijestili iz Međunarodnog aerodroma Tuzla, svi putnici koji putuju iz zemlje s visokim rizikom unutar ili izvan EU / schengenskog područja moraju posjedovati važeći negativni PCR ili LAMP test, ne stariji od 72 sata prije očekivanog dolaska (s izjavom o ispitivanju), negativni brzi test (bilo antigen, LAMP ili PCR), ne stariji od 4 sata prije ulaska u avion te zdravstvenu izjavu za sve putnike starije od 13 godina.

Cijena testa iznosi 50 KM, a rezultati se čekaju najduže 30 minuta. 

Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla ističu kako je ovo privremeni centar koji bi u budućnosti mogao prerasti u ambulantu za izdavanje svih zdravstvenih  testova, ukoliko za to bude potrebe. Cilj je svakodnevno prevoziti što više putnika, te im omogućiti sve neophodne uslove.

Na stranici Amabasade Njemačke u BiH naglašavaju da se obratiti pažnja da je od 24. januara 2021. obavezan test prije ulaska u Njemačku. Bez negativnog testa, ulazak u zemlju se može zabraniti.

"Putnici, bez obzira na državljanstvo, stariji od šest godina, i koji su boravili u posljednih 10 dana prije ulaska u Njemačku u području visoke incidencije moraju već pri ulasku u Njemačku nositi sa sobom dokaz o negativnom testu na SARS-CoV-2 (PCR test) i predočiti ga na zahtjev kako nadležnim vlastima kao i prevoznoj kompaniji prije polaska putovanja, ako se zahtjeva", navode. 

Vezano za priznavanje vrsta testova, upućuju da se pogledajte informacije sa Robert-Koch-Instituta.

Test ne smije biti stariji od 48 sati prije ulaska u Njemačku (računa se vrijeme uzimanja brisa). Dokaz o rezultatu testa mora biti predočen na papiru ili u elektronskom dokumentu na njemačkom, engleskom ili ili francuskom jeziku. Rezultat testa mora se čuvati najmanje deset dana nakon ulaska u Njemačku.

Putnici koji ulaze u Njemačku i povratnici iz Bosne i Hercegovine i dalje podliježu obavezi desetodnevnog karantina. Detaljnije informacije mogu se saznati u domu zdravlja mjesta boravka u Njemačkoj.

Naglašeno je i da  da državljani Bosne i Hercegovine mogu samo ograničeno ulaziti u Njemačku, da mjerodavno za karantenske mjere po ulasku u Njemačku nije državljanstvo, već zemlja u kojoj ste boravili tokom zadnjih dana te da je BiH u Njemačkoj označena kao rizično područje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije