Rivlin pozvao Bin Zayeda u posjetu: "Jačanje povjerenja između Izraela i UA Emirata"

Anadolija
Rivlin pozvao Bin Zayeda u posjetu: "Jačanje povjerenja između Izraela i UA Emirata"
Foto: Xinhuia / Mohamed bin Zayed

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin pozvao je princa prijestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohameda bin Zayeda u posjetu Izraelu.

Rivlin je na svom Twitter profilu napisao da je Bin Zayedu poslao pozivnicu za posjetu Zapadnom Jerusalemu.

"Nadam se da će sporazum između naših zemalja doprinijeti izgradnji i jačanju povjerenja između nas i naroda regije, ekonomskoj koristi i stabilnosti regije", napisao je Rivlin u pismu, koje je objavio i na arapskom jeziku.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je 13. augusta kako su Izrael i UAE postigli dogovor o "potpunoj normalizaciji svojih odnosa".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je citirao Trumpov post te prokomentarisao kako je to "historijski trenutak".

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije