Turska: Emirati su zarad sitnih interesa prodali Palestinu

Anadolija
Turska: Emirati su zarad sitnih interesa prodali Palestinu
Foto: EPA / Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu

"Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) tajnim kalkulacijama preko američkog plana koji je ionako mrtvorođen i nema nikakvu legitimnost, ignorišu i volju Palestine“, navodi se u reakciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske na nedavni sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju ovog ministarstva se navodi kako je ispravna reakcija koju su palestinski narod i administracija pokazali na zajedničku izjavu koju su saopćili SAD, Izrael i UAE, a koja predviđa potpunu normalizaciju odnosa između Izraela i UAE.

Navodi se kako je izuzetno zabrinjavajuće to što UAE pokušava jednostrano ukinuti Arapski mirovni plan iz 2002. kojeg je usvojila Arapska liga na čelu sa Saudijskom Arabijom, a kojeg je podržala i Organizacija za islamsku saradnju.

Navodi se i kako zbog toga nema kredibiliteta predstavljati trilateralnu deklaraciju kao podršku palestinskom pitanju.

"Ujedinjeni Arapski Emirati tajnim kalkulacijama preko američkog plana koji je ionako mrtvorođen i nema nikakvu legitimnost, ignorišu i volju Palestine“, stoji u saopćenju.

Ministarstvo je navelo i kako administracija UAE "nema ovlasti pregovarati s Izraelom u ime Palestine bez pristanka njenog naroda i administracije u vezi s ključnim pitanjima".

"Ni historija ni svijest naroda u regionu neće zaboraviti ni oprostiti licemjerno ponašanje UAE koje pokušava prikazati dogovor kao žrtvu za Palestinu, kada je u stvari to izdaja palestinskog pitanja radi sitnih interesa", navodi se u saopćenju.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su u četvrtak historijski dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog istoka. Sporazum je postignut posredovanjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

U zajedničkom saopćenju SAD-a, UAE i Izraela navodi se da će ovim dogovorom promovisati mir u regiji Bliskog istoka, dodajući da je ovaj korak dokaz odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, aludirajući na prestolonasljednika Abu Dhabija Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, američkog predsjednika Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

UAE je treća arapska zemlja, nakon Egipta i Jordana, koja je s Izraelom potpisala sporazum o normalizaciji odnosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije