Turska: Možemo uništiti zle saveze koji su se urotili protiv nas

Anadolija
Turska: Možemo uništiti zle saveze koji su se urotili protiv nas
Foto: EPA / Tenzije oko Sredozemnog mora

Turska posjeduje kapacitet i sposobnost da uništi zle saveze formirane protiv nje u Sredozemnom moru, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Komentar Ankare uslijedio je poslije navoda Ministarstva vanjskih poslova Grčke kojim se Turska poziva na okončanje aktivnosti u Sredozemnom moru.

Pozivajući se na vojne izvore, neki grčki mediji su izvijestili da je grčka vojska u velikoj pripravnosti i otkazala je dopuste vojnicima.

Kako bi pružila šansu diplomatiji i oživjela mogućnost dijaloga, Turska je obustavila svoja seizmička istraživanja u Sredozemlju. Međutim, Grčka nije odgovorila na prijateljski stav Ankare te je potpisala kontroverzni sporazum o razgraničenju mora s Egiptom ranije ove sedmice.

Potom je Ankara nakon takve grčke politike u ponedjeljak objavila da je njen brod za seizmička istraživanja Oruc Reis doplovio na područje istraživanja u Sredozemlju, te da će Turska nastaviti s aktivnostima u Sredozemlju i Crnom moru, a u cilju energetske nezavisnosti te zemlje, sve do 23. augusta.

Turska je također, upozorila aktere u toj regiji da se ne ponašaju kao "jedini vlasnik Sredozemlja".

"Niko nema pravo da pokuša izuzeti našu zemlju iz Sredozemlja koje je stoljećima bilo pod turskom vlašću", navodi se u saopćenju.

Ankara već dugo optužuje Grčku za provođenje maksimalističke politike na istočnom Mediteranu, napominjući da pomorski zahtjevi te zemlje krše suverena prava Republike Turske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije