Stigla pomoć iz Turske: U Bejrut sletio avion s medicinskim osobljem i opremom

Anadolija
Stigla pomoć iz Turske: U Bejrut sletio avion s medicinskim osobljem i opremom
Foto: Anadolija / Pomoć iz Turske

Avion Oružanih snaga Republike Turske koji prevozi osoblje i pomoć za Liban, čiji je glavni grad prije dva dana pogođen snažnom eksplozijom, sletio je u Bejrut, javlja Anadolu Agency (AA).

"Avion TSK-a, koji je poletio iz Ankare, sa zalihama medicinske pomoći, te osobljem za traženje i spašavanje, sletio je u Bejrut", objavljeno je na Twitter profilu Ministarstva odbrane Turske.

Pomoć za Liban poslana je prema naredbi predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Pošiljka pomoći za Liban priprmljena je u koordinaciji Ministarstva zdravstva Turske, Direkcije za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) i Crvenog polumjececa, a vojni transportni avion A 400M poletio je jutros sa aerodroma Etimesgut u Ankari.

U Bejrut je poslan 21 pripadnik Nacionalne medicinske službe (UMKE), dvije jedinice za reagiranje u hitnim situacijama, tri šatorska skloništa, farmaceutsku i medicinsku opremu, 10 pripadnika AFAD-a, spasilačko vozilo, tri pripadnika turskog Crvenog polumjeseca te tim za pretragu i spašavanje.

Predsjedik AFAD-a Mehmet Gulluoglu izjavio kako su u toku pripreme za slanje dodatne pomoći za Bejrut koja bude potrebna. Dodao je kako je zbog velike traume koju su usljed eksplozije preživjeli stanovnici Bejruta potrebno poslati medicinsko osoblje i pomoć.

U eksploziji koja je u utorak odjeknula u luci Bejrut, u Libanu, poginulo je 135 osoba. Predsjednik Libana Michel Aoun izjavio je da je amonijak-nitrat uzrok eksplozije koja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, a eksplozija se čula u mnogim dijelovima grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije