Poruka iz Irana: Ujedinjeni Arapski Emirati su izdali islam

Anadolija
Poruka iz Irana: Ujedinjeni Arapski Emirati su izdali islam
Foto: EPA / Ilustracija

Predsjednik Vrhovnog suda Irana Ebrahim Raisi izjavio je da sporazum o normalizaciji koji su postigli Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael predstavlja "izdaju islama i palestinskog pitanja", prenosi Anadolu Agency (AA).

Glavni sudija Raisi je za iransku državnu televiziju kazao kako ovaj posljednji postupak vlasti UAE-a predstavlja i izdaju cijelog islamskog svijeta.

"Ovaj čin UAE-a je izdaja islama, palestinskog pitanja i cijelog islamskog svijeta. Ta će izdaja sigurno naići na brojne reakcije. Vlasti UAE-a trebale bi očekivati pojačane reakcije muslimana u svijetu, pa čak i njihovog vlastitog naroda", kazao je Raisi.

Istakao je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) ovim sporazumom s Izraelom prevarile UAE.

Naglasio je također da pomenuti sporazum predstavlja jasnu "saradnju s cionizmom koja se više ne može sakriti".

"Izdajništvo UAE-a prema palestinskom pitanju ne može se zaboraviti niti oprostiti", dodao je Raisi.

UAE i Izrael su 13. augusta saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa koje su godinama razvijali iza kulisa. Lideri dviju zemalja bi sporazum trebali formalno potpisati narednog mjeseca na ceremoniji u Bijeloj kući u Washingtonu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979) i Jordan (1994).

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije