Reagirao i Putin: Osuđujemo napad u Siriji, agresivan čin pogoršava situaciju

Radiosarajevo.ba
Reagirao i Putin: Osuđujemo napad u Siriji, agresivan čin pogoršava situaciju
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin
Nakon zajedničkog napada SAD-a, Francuske i Velike Britanije na Siriju koji se dogodio rano jutros, uslijedile su brojne reakcije svjetskih zvaničnika. Posljednja u nizu stigla je od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Eskalacija situacija oko Sirije destruktivno utiče na cjelokupan sistem međunarodnih odnosa", kazao je Putin, prenose ruske agencije.

"Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriju, u zemlji u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom", dodao je.

Putin je kazao da će Rusija sazvati i hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se razmotrilo "agresivno ponašanje SAD-a i njenih saveznika u Siriji".

U pisanoj izjavi, Putin je dodao da trenutna situacija dodatno komplikuje već dovoljno teške uslove, kao i da doprinosi iniciranju novog talasa migranata.

Ruski predsjednik je naglasio i da Washington svojim akcijama podstiče terorizam i donosi stradanja građanima Sirije.

"Grupa zapadnih zemalja je na najciničniji način zanemarila činjenicu da su stručnjaci Međunarodne organizacije za hemijsko oružje pokrenuli istragu i pokrenula vojnu operaciju pre zvaničnih rezultata istrage", zaključio je Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije