Trump objavio vojnu intervenciju na Siriju: Raketni napad na Damask

Radiosarajevo.ba
Trump objavio vojnu intervenciju na Siriju: Raketni napad na Damask
Foto: Screenshot / Projektil iznad Damaska

U znak odmazde za hemijski napad koji je prije nekoliko dana izvršen na grad Dumu, pobunjeničku enklavu u Siriji, Američki predsjednik Donald Trump objavio je vojnu intervenciju, te uputio rakete na Damask.  

Cijelu noć nad Damaskom, glavnim gradom Sirije, odjekivale su detonacije, pišu svjetski mediji. 

Trump se u noći s petka na subotu obratio naciji i svijetu, rekavši da je intervencija odmazda za hemijski napad,  za što Zapad optužuje režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

"Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara al-Asada. U toku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva", izjavio je američki predsjednik.

On je naglasio da će zapadne sile djelovati sve dok sirijski režim ne prestane koristiti zabranjena hemijska sredstva.

U svom obraćanju, Trump je na odgovornost pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina: 

"Predsjednik Putin i njegova vlast 2013. godine su obećali cijelom svijetu da će garantirati za uništenje  sirijskog  hemijskog oružja. Asadov nedavni napad i ovaj odgovor na njega su direktna posljedica činjenice da Rusija nije ispunila to obećanje.  Rusija mora odlučiti hoće li nastaviti ovim mračnim putem ili će se priključiti civiliziranim nacijama kao sila koja promovira stabilnost i mir. Mi se nadamo da ćemo se jednog dana slagati s Rusijom, možda čak i s Iranom, ali možda i nećemo", rekao je američki predsjednik Donald Trump u obraćanju naciji povodom vojne intervencije u Siriji. 

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je da su u zračne napade na Damask uključena četiri borbena aviona RAF-a. 

Još jučer, svijet su obišle fotografije američke flote od dvanaest plovila koja je krenula prema Siriji.  Divovski nosač aviona Harry S. Truman isplovio je u srijedu iz luke u Virginiji s 90 aviona na palubi i praćen borbenom grupom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom FGS Hessen koja je specijalizirana za protuvazdušnu odbranu. 

Podsjetimo, Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, tvrdi da nema nikakvih dokaza o hemijskom napadu u Dumi te upozorava SAD i njegove saveznike da će oboriti avione i projektile iznad Sirije.

Vezano: Reakcije / Zaharova: Napad se dogodio u trenutku kad je Sirija imala šansu za mir

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije