Razotkrivena podzemna banka: Kako je narkobanda 'oprala' 180 miliona eura

0
Radiosarajevo.ba
Razotkrivena podzemna banka: Kako je narkobanda 'oprala' 180 miliona eura
Foto: Europol / Krijumčarenje droge unosan posao

U zajedničkoj akciji belgijske i španske policije te Europola otkrivena je podzemna banka preko koje su kriminalci oprali najmanje 180 miliona eura kroz ilegalnu trgovinu kokainom, objavio je Europol.

Kriminalnu skupinu činili su marokanski, španski i belgijski državljani, a bili su aktivni u Belgiji, Nizozemskoj, Španiji, Južnoj Americi i Dubaiju.

"Kriminalna grupa uspostavila je složen i profesionalan sistem za pranje novca preko pomorskih luka i aerodroma u EU", objavio je Europol.

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

ArcelorMittal Zenica potvrdio: Danas će se trajno ugasiti Koksara u Zenici

Tokom akcije, koja je provedena u martu, policija je uhapsila pet osumnjičenih u Belgiji, jednog u Španiji i zaplijenila različitu imovinu.

"Kriminalna mreža oslanjala se na ulaganja u kriptovalute i distribuciju gotovine putem podzemnog bankarskog sistema. Glavna metoda pranja novca bilo je ulaganje u luksuzne nekretnine u EU, kao i u nekoliko marokanskih gradova", kažu istražitelji.

Zaplijenjeno je 1,2 miliona eura u kriptovalutama, oduzete su tri nekretnine. Zaplijenjeno je i 50.000 eura gotovine, luksuzni automobil, više luksuznih satova i nakita...

Istraga je počela još u oktobru 2021., nakon analize dešifriranih poruka koje su ukazale na prisutnost velike kriminalne mreže koja uvozi kokain i pere novac. Istraga je otkrila velike količine kokaina koji se krijumčario iz raznih južnoameričkih luka u nekoliko pomorskih luka i aerodroma u Europi.

"Kriminalna skupina uspjela je uvesti nekoliko tona kokaina i prodati ga dalje uz golemu zaradu. Koristeći profesionalan i fleksibilan pristup, uključujući metode kao što je korištenje prikrivenih kompanija, kriminalci su uspjeli mjesecima izbjegavati vlasti", objavio je Europol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije