Mafijaška organizacija 'Ndrangheta dominira kriminalnom scenom u Italiji: Kako?

1
Fena
Mafijaška organizacija 'Ndrangheta dominira kriminalnom scenom u Italiji: Kako?
Foto: Fena / 'Ndrangeta prisutna u gotovo svim regijama Italije

'Ndrangeta mafija je dominantna snaga na italijanskoj kriminalnoj sceni sa dometom koji nadilazi njeno tradicionalno područje djelovanja regije Kalabrije, navodi se u izvještaju koji je u parlamentu predstavio Istražni direktorat za borbu protiv mafije (DIA) u četvrtak, prenosi ANSA.

U izvještaju se navodi se da je mafija 'Ndrangeta prisutna u gotovo svim regijama Italije, kao i u mnogim stranim zemljama, uključujući Španiju, Francusku, Britaniju, Belgiju, Nizozemsku, Njemačku, Austriju, Češku, Rumuniju, Bugarsku, Austriju, Kanadu, Sjedinjene Države, Kolumbiju, Peru i Argentinu.

Također se navodi da je ova mafijaška organizacija stekla ovu vodeću ulogu zahvaljujući svojoj kohezivnoj strukturi i 'vojnim' kapacitetima, te snažnim vezama s južnoameričkim narko kartelima.

Epilog saobraćajne nesreće u BiH: Povrijeđena jedna osoba, poznat je stepen povreda

Epilog saobraćajne nesreće u BiH: Povrijeđena jedna osoba, poznat je stepen povreda

I uzvještaju se podvlači da je posljednjih godina 'Ndrangheta također razvila logističke operacije za trgovinu drogom u zapadnoj Africi, posebno u Obali Slonovače, Gvineji Bisau i Gani.

'Ndrangheta je jedna od četiri velike italijanske mafijaške organizacije organiziranog kriminala, zajedno sa sicilijskom Cosa Nostra, Camorrom iz Kampanije i Sacra Corona Unita iz regije Apulija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije