Nova-stara metoda mafijaša: Zašto kriminalci angažuju i žene za obavljanje "prljavih" poslova?

2
A. Kapo
Nova-stara metoda mafijaša: Zašto kriminalci angažuju i žene za obavljanje "prljavih" poslova?
Foto: Agencije / Azra Šabanović i Slobodanka Tošić

Hapšenje maloljetnice (17) i državljanke Bosne i Hercegovine Azre Šabanović (21) koje se sumnjiče da su bile saučesnice u ubistvu Ranka Radoševića (54), zvanog Ranko Eskobar koje se dogodilo nedavno u beogradskom naselju Rušanj, otvorilo je niz pitanja za policijske agencije, ne samo u susjednoj Srbiji, već i Bosni i Hercegovini.

Jedno od pitanja koja se nameću jeste da li su mafijaši počeli angažovati i žene za izvršenje svojih "prljavih" naloga pa i najtežih krivičnih djela - svirepih ubistava.

Podsjetimo, maloljetnica i Azra Šabanović sumnjiče se da su radile po nalogu pripadnika "kavačkog klana".

Konaković pred sastanak u Sarajevu: Ne treba se gledati ko je prvi zvao

Konaković pred sastanak u Sarajevu: Ne treba se gledati ko je prvi zvao

Ranko Radošević Eskobar je označavan kao jedan od vođa "nikšićkog klana" i čovjek blizak "škaljarcima" i ubijenom vođi te grupe, Jovanu Vukotiću. Odatle i sumnja da su maloljetnica, Azra Šabanović i još tri mladića za njegovo ubistvo trebali da budu "nagrađeni" od strane "kavčana".

Namamile žrtvu

Njih dvije su, zajedno sa Markom Pjanovićem iz Brčkog, namamile Radoševića na sastanak na koji su umjesto njih došle ubice, zbog čega su uhapšeni Stefan Z. (28) i Luka V. (26) kao direktni izvršioci.

Iako su brojni mediji objavili da se radi o novoj metodi kojoj pribjegavaju mafijaši, treba naglasiti da su žene, nažalost, gledajući kriminal kroz historiju, mnogo puta zloupotrebljene ili angažovane u "prljavim poslovima".

Azra Šabanović

To za portal Radiosarajevo.ba tvrdi i Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija i bivši prvi čovjek beogradske policije.

Prema njegovim riječima, razloga za ovakav negativan trend je i previše.

"Prije svega, žene kriminalcima služe kao pokriće", kaže Nicović i nastavlja:

"Žena u nekim situacijama, ukoliko treba, recimo, izvidjeti situaciju na terenu, ne izaziva pozornost žrtve. Opet, s druge strane, žene su vješte da vrlo lako namame žrtvu na željeno mjesto na kojem će lako biti brutalno ubijena."

Slobodanka Tošić

Naš sagovornik kaže da žene ne moraju nužno biti iskorištene samo u navedene svrhe, jer su nerijetko, pogotovo svojim partnerima, alibi za policiju i istražitelje.

Nicović dodaje da u ovakvim situacijama ne mora isključivo da se radi o odnosu ljubavnika ili supružnika.

Nema pravila

"Bilo je situacija da su zajedno djelovali brat i sestra. Dakle, nema pravila", pojašnjava Nicović.

Kada je riječ o "nagradama", kroz praksu se pokazalo da, također, nema pravila. Žene, pogotovo mlade djevojke, nerijetko samo radi osjećaja pripadnosti "opasnim" momcima spremne su da urade sve, ali isto tako "prljave" poslove obavljau isključivo iz materijalne koristi, nekog obećanog položaja i slično, pojašnja naš sagovornik.

Na kraju treba naglasiti da često, pogotovo u slučaju velikih i ozbiljnih kriminalnih organizacija, žene praktično budu primorane na saradnju sa mafijom!

Koristili i misice

Da su se žene, nažalost, i ranije koristile u svijetu kriminala potvrđuju i Interpolove potjernice.

Jedna od najpoznatijih bjegunica, makar kada se radi o BiH, jeste Slobodanka Boba Tošić (36), nekadašnja Playboy zečica i bivša misica. Ona je osuđena u BiH i njeno ime se godinama nalazi na potjernici Interpola.

Tošić je pobjegla iz kućnog pritvora prije nego je dobila poziv na izdržavanje kazne od dvije i po godine zatvora zbog pomaganja u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine u Lukavici.

Tačnije, nalazi se na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubistva svog bivšeg kuma Đorđa Ždrale.

Sve se odigralo 2006. godine. Prema navodima optužnice, njena uloga bila je da u naselju Vranješ u Istočnom Sarajevu namami žrtvu na mjesto gdje su u zasjedi čekali, kako se tada sumnjalo, Darko Elez i Branimir Minić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije