Italijanska 'Četvrta mafija': Kao upozorenje ostavljaju lobanje i kozje glave

1
Radiosarajevo.ba
Italijanska 'Četvrta mafija': Kao upozorenje ostavljaju lobanje i kozje glave
Foto: PrtScr / Lazarro D'Auria - Zapaljena njiva

Nakon što su mu glavu mu uperili napunjen pištolj, italijanski zemljoposjednik Lazzaro D'Auria konačno je pristao na zahtjev nove i najnasilnije mafije u zemlji.

D'Auria, poljoprivrednik iz italijanske regije Apulije, u prošlosti je u više navrata odolio njihovim pokušajima iznude. To je uključivalo prijetnje te podmetanje požara i pravljenje štete na njegovim usjevima i imovini, piše Jutarnji list.

Ali nakon iznenadnog posjeta desetorice muškaraca, ulključujući 'bossa' s pištoljem, poljoprivrednik je pristao plaćati im 150 hiljada eura (300 hiljada KM) godišnje.

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

D'Auria je već idući dan slučaj prijavio policiji i postao jedan od rijetkih ljudi koji su se suprotstavili nerazvikanoj mafiji u Foggii. Iako se dugo ignorirala, danas se smatra najnasilnijim italijanskom kriminalnom organizacijom.

"Kad bi više građana podnosilo tužbe, lokalna mafija bi oslabila", izjavio je D'Auria koji od 2017. godine živi pod policijskom zaštitom.

"Građani, progovorite!", poziva taj 57-godišnji poljoprivrednik koji smatra da nedavne akcije vlade ukazuju na to da lokalna mafija može oslabiti ako lokalno stanovništvo prevlada svoje strahove.

Primitivna mafija

Krvavi ratovi lokalnih mafijaških klanova nekada su se pripisivali svađama među poljoprivrednicima, ali takozvana "Četvrta mafija", nakon mnogo pozatijih sicilijanske Cosa Nostre, kalabrijske 'Ndranghete i napuljske Camorre, konačno je digla državu na noge.

Najmlađa italijanska mafija već ima kontrolu nad velikom jugoistočnom regijom Apulijom. Svoju kasu pune trgovinom droge, iznudama, oružanim pljačkama i krađom vozila i stoke za otkupninu.

"To je rudimentarna, primitivna mafija. Veoma nasilna i veoma agresivna", rekao Ludovico Vaccaro, javni tužitelj Foggie.

Dok su druge mafijaške organizacije prešle na manje updaljive i profitabilnije aktivnosti, uključujući infiltraciju u legalno gospodarstvo, mafija u Foggii još uvijek je u početnoj fazi.

"Ostale mafijaške skupine su evoluirale pa manje pucaju i rade tiho kako bi ostale neprimijećene. A ovo je još uvijek mafija koja, da bi pokazala svoju moć nad teritorijem, puca i ubija", rekao je Vaccaro.

Kozja glava

Mafija iz Foggie zapravo je naziv za organizaciju koja se sastoji od različitih skupina.

Pokrajina Foggia treća je u Italiji po stopi ubistava, a pet od 16 ubistava prošle godine bilo je povezano s mafijom.

Mafijaške 'porodice' s različitih područja često surađuju te između sebe dijele iznuđeni novac kojim se plaćaju suradnici i zatvorenici.

"Ponekad dođe do sukoba oko podjele nezakonito stečenog novca nakon čega se međusobno posvađaju i počnu se međusobno ubijati", rekao je zamjenik šefa policije Mario Grassia.

Svaka grupa ima svoju posebnost, od oružanih pljački teretnih kamiona u Cerignoli do 'tradicionalnih' metoda koje se koriste u Foggii. Ondje, nakon noćnih bombaških napada na izloge i automobile, mnogi neodlučni trgovci odluče ipak platiti mafiji.

Ako ne plate, poljoprivrednici u San Severu često nalaze posječena stabla maslina, spaljenu žetvu ili su im ukradeni traktori i stoka.

U Garganu, čija primamljiva obala dovodi mnoge turiste, ali i albanske pošiljke droge, mafija je izrazito nasilna.

Prije četiri godine ljudska lobanja ostavljena je ispred općinske zgrade za gradonačelnika malenog grada Monte San'Angela. Iste godine je kozja glava, oderana i probijena nožem, ostavljena advokatu majke nestale žrtve mafije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije