Rat kartela: Nakon pada El Chapa bijesne obračuni, a borba se vodi do istrebljenja

Radiosarajevo.ba
Rat kartela: Nakon pada El Chapa bijesne obračuni, a borba se vodi do istrebljenja
Foto: EPA-EFE / Hapšenje El Chapa u Meksiku

Bivši šef Sinaloa kartela Joaquin "El Chapo" Guzman u zatvoru na Manhattanu čeka svoju doživotnu kaznu zatvora koju će odrađivati u nekom od američkih zatvora.

Od njegova hapšenja 2016. godine čini se kako je kartel kojeg je osnovao ali i njegova konkurencija, ušla u novu fazu borbe za prevlast u milijardama dolara vrijednom biznisu droge, prenosi Express.hr.

Privodjenje El Chapoa - undefined

Foto: EPA-EFE: Privodjenje El Chapoa

Manje od dvije semdice  nakon što je Guzman proglašen krivim, najmanje pet velikih plakata sa porukama kriminalnih grupa pronađeni su u Guadalajari, glavnom gradu meksičke pokrajine Jalisco, utočištu glavnih rivala, Jalisco kartelu nove generacije.

Ista se poruka pojavila po svim lokacijama, i najavljuje početak "čišćenja" u Meksiku, kojeg podržava i vlast.

Obećava i povratak "stare škole", s čim se najvjerovatnije misli na "staru gardu" trgovaca drogom, među kojima je Zambada, koji je i dalje na slobodi, piše Business Insider.

Na porukama je njegovo ime, Ismael "El Mayo" Zambada, i pokazatelj su kako on želi nametnuti novi poredak u kriminalnom podzemlju.

U Sinaloi na tim natpisima stoji: "Postrojite se ili ću vas postrojiti ja".

Pretpostavlja se da je Zambada koji je Sinaloa kartelom upravljao u suradnji sa Guzmanom, preuzeo kontrolu uz njegove sinove. Nekoliko dana nakon što su se natpisi pojavili u Guadalajari, brat Damasa Lopeza Nuñeza, Guzmanove desne ruka koji je svjedočio protiv njega, ubijen je na području države Sinaloa.

"Kartel Sinaloa provodi odmazdu Damasovih rođaka zbog pokušaja atentata na Mayu i sinove El Chapa", rekao je Mike Vigil, bivši šef međunarodnih operacija DEA, policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge.

Podsjetio je na incident iz 2017. godine u kojem su Zambada i Guzmanovi sinovi optužili Lopeza da ih je pozvao na sastanak s namjerom da ih ubije.

"Pokušavaju 'istrijebiti' kartel iz Jalisca, a postoji tu i unutarnja pobuna"'', rekao je misleći na kartel Nueva Plaza, koji navodno radi protiv kartela nove generacije, pa i surađuje s njihovim rivalima.

Kartel Jalisco nije ostao bez odgovora, 5. marta nova poruka (narcomanta) pronađena je na mostu u Tijuani s porukom Zambadi, prenosi Express.hr.

Pisalo je "grad nije tvoj trg" a potpisali su ga ljudi koji tvrde da su članovi kartela nove generacije iz Tijuane koji se udružio sa CJNG-om kako bi pokušali ugroziti kontrolu koju Sinaloa kartel ima nad Tijuanom i vrijednim rutama preko granice.

Krajem marta nova poruka i dva tijela pronađeni su u Aguascalientesu.

Bila je to poruka, kako pišu mediji, kartela Sinaloa kartelu CJNG.

Po tim napisima, jedan od onih koji je pronađen bio je glavni distributer droge u stambenoj gradskoj četvrti. To je još jedan znak zavade dva kartela, koji su se fokusirali na međunarodno krijumčarenje droge, a pokazatelj je i kako bi se njihova svađa mogla razviti i na polju prodaje droge na ulici.

Upravo svađe oko toga smatraju se krivima za povećanje nasilja u Meksiku.

Zambada i Guzman vodili su Sinaloa kartel od 90-ih. Na suđenju je Guzmanova obrana tvrdila da je Zambada glavni. Sada to čini se i stvarno je. No njegovo mjesto nije baš sigurno. Pretpostavlja se kako je 71-godišnji Zambada lošeg zdravlja, boluje od dijabetesa, kaže Vigil.

Toga su svjesni i njegovi rivali.

"U planinama gdje se skriva nema baš dobru zdravstvenu njegu. Mislim da su mu dani odbrojani, a onda je pitanje što će se dogoditi. Guzmanovi sinovi nikada nisu uprljali ruke, a ja lično mislim da nisu sposobni voditi kartel, i nemaju poštovanje članova", naglašava Vigil.

Kartel bi se mogao slomiti, s obzirom na njihov manjak sposobnosti, pojašnjava.

"Neće biti tako moćan kao što je sada, raspadat će se kao i slični karteli suočeni s velikim pritiskom nakon odlaska njihovih vođa", kaže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije