I poslije presude El Chapu, Sinaloa kartel nastavlja djelovati

Radiosarajevo.ba
I poslije presude El Chapu, Sinaloa kartel nastavlja djelovati
Foto: EPA-EFE / Privodjenje El Chapoa

Uprkos hapšenju, ekstradiciji i presudi narko lordu Joaquínu Guzmánu, poznatijem kao El Chapo, njegov Sinaloa kartel nastavlja djelovati, a dokaz za to su ogromne pošiljke droge otkrivene na granici posljednjih nedjelja.

Vreće sa fentanilom i plastične kese meta, heroina i kokaina pokazuju da kartel nije oslabio, nije izgubio na svojoj tradicionalnoj teritoriji u sjeverozapadnom Meksiku niti ima ogranični međunarodni opseg gubitkom zloglasnog vođe, prenio je AP.

“On je još uvijek glavna snaga meksičkog kriminalnog podzemlja”, izjavio je meksički sigurnosni analitičar Alejandro Hope.

Kartel još uvijek kontroliše svjetsku mrežu kontakata koja može prebaciti kolumbijski kokain u Kamerun i meksičke kuhare meta u Maleziju.

Oni, također, kontrolišu morske luke da bi nabavili drogu, laboratorije i hemičare da ih obrade, podmićuju korumpirane policajce kako bi osigurali premještanje droge na granicu, projektuju multimilionske tunele da bi prokrijumčarili tone marihuane i kokaina ispod granice i plaćaju "mazge" da prevoze pošiljke u automobilima i kamionima. Tu je i vojska ubica, izvršitelja koji rade na iznuđivanju i otmicama, perači novca i politički kontakti.

Možda i najvažnije, Sinaloa nastavlja kontrolirati ono što se naziva "poslednja milja" u SAD, koristeći svoju distributivnu mrežu da bi drogu stavila u ruke lokalnih bandi i uličnih dilera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije