El Chapo više nije najopasniji narko bos na svijetu: Sada je to El Mencho

Radiosarajevo.ba
El Chapo više nije najopasniji narko bos na svijetu: Sada je to El Mencho
PrtScr / El Mencho i El Chapo

Američke i meksičke vlasti objavile su kako je najnoviji, najtraženiji vođa kartela bivši policajac Nemesio Oseguera Cervantes, poznatiji kao El Mencho. El Mencho na ovoj je poziciji zamijenio Joaquina Guzmana 'El Chapa', koji je uhapšen 2016.

Paul Craine, Amerikanac koji je vodio meksički tim koji je uhapsio Guzmana, sada je Cervantesa označio kao "broj jedan".

"On ima armiju od hiljade i hiljade baš zlih ljudi", kazao je Craine u intervjuu za The New York Post.

Američka DEA i meksičke vlasti ranije su ovog mjeseca održali zajednički sastanak u Chicagu i na tom je susretu El Mencho označen kao meta broj jedan - možda najopasniji gospodar narkotika na svijetu, a vodi kartel Jalisco Nueva Generación (nova generacija Jalisca). Kako se očekuje, SAD i Meksiko sada će pokrenuti niz zajedničkih akcija kako bi zaustavili kriminalno carstvo El Mencha.

Jalisco Nova generacija kartel preuzeo je poslove El Chapoovog Sinaloa kartela i uspostavili su brojne trgovinske rute narkoticima u SAD, Aziji, ali i Evropi. Hapšenje Guzmana stvorilo je svojevrsnu igru prijestolja, u kojem su se rivali borili ko će preuzeti tron.

Iako Sinaloa i dalje funkcionira - šef je sada bivši partner El Chapa, Ismal Zambada El Mayo, 70-godišnji dijabetičar koji nije uspio vratiti tron kralja kokaina. 

Jalisco nova generacija još je opasnija, jer funkcionira kao paravojna organizacija, tvrdi Craine. Postavljaju čak i barikade u mjestima gdje namjeravaju preuzeti "vlast".

El Mencho ima prilično ozbiljnu biografiju - prije tri godine bio je idejni vođa paravojnog udara na sigurnosne snage u Meksiku. U ovom napadu čak su srušili vojni helikopter.

Prije nego što je preuzeo ovu kriminalnu organizaciju, Cervantes je bio sitni diler koji je radio za policiju. Kasnije je napustio ovaj posao i pridružio se Milenio kartelu, gdje je oženio Rosalinu, sestru vođe ovog kartela.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije