Najveće i najskuplje u historiji: Počinje suđenje narko bossu El Chapu

Radiosarajevo.ba
Najveće i najskuplje u historiji: Počinje suđenje narko bossu El Chapu
FOTO: EPA / Joaquin "El Chapo" Guzman
U New Yorku u ponedjeljak počinje suđenje Meksikancu Joaquinu "El Chapu" Guzmanu, optuženom da je vodio najveći svjetski narko kartel koji je u četvrt stoljeća u Sjedinjene Američke Države prokrijumčario više od 155 tona kokaina.

Veliko suđenje na saveznom sudu u Brooklynu, koje će stajati milione dolara i potrajati više od četiri mjeseca, privest će pred lice pravde jednog od najzloglasnijih kriminalaca na svijetu.

Tužitelji su godinama pripremali proces protiv Guzmana koji je 2017. izručen nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku, prvi put skriven u kolicima za prljavi leš, a potom iskravši se kroz tunel koji je prokopan do njegova zatvorskog tuša.

Guzmana se smatra najvećim svjetskim narko bossom od kolumbijskog Pabla Escobara, "Kralja kokaina", koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993.

Stručnjaci ističu da vlada ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman (61) vjerovatno završiti u najstrože čuvanom zatvoru u SAD-u do kraja života.

Kartel Sinaloa koji je Guzman utemeljio 1989. i dalje je silno moćan. Zajedno s Guzmanom optužen je i Ismael "El Mayo" Zambada koji je i dalje na slobodi, a nasilno krijumčarenje droge u Meksiku neometano se nastavlja.

 

Američki tužitelji tvrde da je od 1989. do 2014. kartel u SAD prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, u vrijednosti od 14 milijarda dolara.

Guzman se izjasnio da se ne osjeća krivim, no vlada je prikupila toliko dokaza, više od 300.000 stranica i najmanje 117.000 audio snimaka, da se odvjetnici obrane žale da nisu imali dovoljno vremena da ih sve prouče.

Heroy procjenjuje da će suđenje američke porezne obveznike koštati "više od 50 miliona dolara", što uključuje programe zaštite za barem neke od nekoliko stotina svjedoka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije