Supruga najvećeg narkobosa današnjice: Kako je biti žena El Chapa

Radiosarajevo.ba
Supruga najvećeg narkobosa današnjice: Kako je biti žena El Chapa
Foto: News.com.au / Emma Coronel, žena El Chapa
Dok su ga izvodili iz sudnice nakon pročitane presude da je kriv po svim tačkama optužnice, zbog godina trgovine drogom, ubistava i otmica, 61-godišnji bivši kralj droge Joaquín El Chapo Guzmán bacio je pogled prema supruzi Emmi Coronel.

Uz osmijeh je podigao palac pokazujući joj da ne brine.

Njegova 32 godine mlađa supruga pratila ga je pokeraški mirnim licem, baš kao i svakog dana suđenja na kojem je iz drugog reda bez izraza na licu pratila što deseci dojučerašnjih suprugovih saradnika govore o zločinima koje je počinio. 

Svojim dolascima Emma Coronel pokazala je da ostaje uz muža, bez obzira na sve. Baš kao što je, uostalom, poručila na društvenim mrežama sedmicama ranije, pišući, očigledno svjesna izglednog doživotnog robijanja svog supruga, kako će ga zauvijek voljeti – što god da se dogodi – i uvijek biti tu.

Zgodna crnka

Njena uloga tokom suđenja bila je istaknuta – mnogi vjeruju kako je mlada Amerikanka, rođena na ranču u Kaliforniji, majka dvije blizanke i bivša misica, svojim istupima u javnosti i prisutnošću trebala poboljšati imidž El Chapa i možda smekšati porotu.

No, zgodnoj crnki, koja se zaštićena velikim sunčanim naočalama i okružena El Chapovim advokatica kao tjelohraniteljima kroz more kamera probijala do suda, teško da je to moglo poći za rukom.

Njen suprug optužen je da je krcajući Ameriku svim vrstama droge zaradio možda i 14 milijardi dolara, pritom su hiljade ljudi umrle zbog rata između bandi, a istodobno je u bogatstvu i raskoši uživala njegova mlađahna mladenka. 

Emma Coronel se, bez obzira na sve, svojski trudila pomoći El Chapovim braniteljima.
I samom suprugu, uvjereni su upućeni. Naime, još je 2016. godine, kada je postalo jasno da će El Chapo biti izručen SAD-u, do tada samozatajna i tajanstvena Emma počela je iznenada davati intervjue meksičkim medijima.

Emma Coronel, žena El Chapa - undefinedFoto: News.com.au / Emma Coronel, žena El Chapa

Između ostalog, kako bi isticala da se boji za suprugov život. Ponavljala je koliko voli svog supruga – skromnog i poniznog čovjeka, koliko on nju voli i koliko voli njihove kćerke blizanke.

Mnogi su uvjereni kako je njen glavni cilj bio spriječiti eventualnu likvidaciju svog supruga u Meksiku.

Njegovi branitelji plašili su se da bi ga neko od dojučerašnjih saradnika korumpiranih moćnika mogao ubiti kako bi zameo trag do sebe. Intervjuom je pokušala spriječiti takav ishod.

Do tada se o njihovoj vezi znalo malo i bile su to priče iz druge ruke. Riječ je o El Chapovoj četvrtoj supruzi. Vjenčali su se 2007. kada je ona imala samo 18 godina. Te je godine mlada zgodna tinejdžerica postala misica, prijavivši se za takmičenje u ljepoti na festivalu kafe i guave.

Svaka od takmičarki tradicionalno ima zadatak prirediti zabavu. Na dan kad je to uradila Emma, u grad, okružen naoružanom stražom, “ujahao” i El Chapo te javno objavio kako će je oženiti.

Tako je i bilo. No, par se tada već poznavao. Godinu dana ranije susreli su se prvi put na “primanju” koje je održao njen otac, Inés Coronel Barreras, jedan od komandanata El Chapova narkokartela Sinaloa.

Emma je tada ima 17 godina.

Iako su posljednjih mjeseci, dok je trajalo suđenje u New Yorku, svijetu pokušali prikazati svoj brak kao veliku ljubavnu priču, istina je, navodi Guardian, da je brak s El Chapom bio dogovoren.

Sklapanjem takvog saveza osiguran je utjecaj njenog oca u kartelu, a s druge strane osigurane su i lukrativne rute u saveznoj državi Arizoni.

Prvih godina sve je funkcioniralo prema planu, no do naglog zaokreta u njenom životu došlo je 2013. kada je njen otac uhapšen zajedno s Emminim starijim bratom, također mafijašem u El Chapovu kartelu, Inesom Omarom.

Neće proći dugo da “padne” i njen mlađi brat, Edgar, koji je također učestvovao u poslovanju kartela.

Priveden je 2015. godine jer je pomogao El Chapu u spektakularnom bijegu kroz tunel koji je iskopan do njegova zatvorskog tuša.

Dok je El Chapo bio u bijegu, njegova supruga ni čim se nije isticala. Živjela je samozatajno i u sjeni. Činilo se, barem naizgled, kao da njen život poprima normalne obrise.

Upisala je studij novinarstva i odlazila na predavanja u Culiacánu. Susreti sa zloglasnim, 32 godine starijim suprugom, bili su sporadični.

Sigurnost djece

Nakon što je je uhapšen u februaru 2016. – ovog puta neće se izvući – i njena svakodnevica se prevrnula naglavačke. Tada je prvi put istupila u javnosti, vjeruje se “odrađujući namijenjenu joj ulogu,” a mnogi tvrde da zbog sigurnosti svoje djece to radi i danas. Osim što je lobirala u javnosti u njegovu korist, tvrdeći stalno da je El Chapo samo neshvaćen te da ga treba gledati iz druge perspektive, za Emmu Coronel se pričalo da je učestvovala u spektakularnom El Chapovu bijegu iz meksičkog zatvora.

Joaquin FOTO: EPA / Joaquin "El Chapo" Guzman

Ovog puta mu od takve pomoći nije mogla biti.

Mnogi se pitaju šta će biti s njom, hoće li, sada kad više nema suprugovu zaštitu, biti u opasnosti.

“Ne,” kažu stručnjaci, jer postoji nepisano pravilo o tome da se supruge i malu djecu ne dira.

"Budite uvjereni, neće živjeti u siromaštvu u nekom stančiću u Meksiku", rekao je jedan američki kriminalist za Daily Beast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije