Rat između Ukrajine i Rusije u Africi: Sve se vrti oko jedne države

1
Radiosarajevo.ba
Rat između Ukrajine i Rusije u Africi: Sve se vrti oko jedne države
Foto: Anadolija / Wagner grupa / Ilustracija

Ratuju li Rusija i Ukrajina i na afričkom tlu? Pučistička vlada Malija pukovnika Assimija Goïte, kojeg podržava Moskva, objavila je "trenutačni prekid diplomatskih odnosa s Ukrajinom" zbog, kako su naveli u Bamaku, "potpore ukrajinske vlade pobunjenim Tuarezima iz Pokreta Azavad".

Bamako optužuje Kijev da pomaže "terorizmu te ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Malija".

Podsjetimo, Tuarezi iz Pokreta Azavad na sjeveru Malija proglasili su svoju državu Azavad. Nedavno su u borbama uz alžirsku granicu Tuarezi izvojevali veliku pobjedu, a u tim borbama poginulo je oko 80 ruskih vojnika iz Ruskog afričkog korpusa, uglavnom bivših plaćenika Wagnera, te oko 50 vojnika "regularnih" snaga Malija. O tim velikim gubicima javljaju i ruski prokremaljski mediji, a u Moskvi je održana komemoracija za poginule pripadnike Korpusa.

U Sarajevu došlo do obustave tramvajskog saobraćaja: Građani se mole za strpljenje

U Sarajevu došlo do obustave tramvajskog saobraćaja: Građani se mole za strpljenje

Moskva i vlasti Malija optužile su Ukrajinu da pomaže Tuarezima, a i glasnogovornik ukrajinske vojno-obavještajne službe GUR Andrij Jusov na svom Facebook profilu napisao je da su "Tuarezi dobili sve neophodne informacije koje su im omogućile velik vojni uspjeh nad ruskim snagama". To je potom "pozdravio" (a ubrzo i obrisao) ukrajinski ambasador u Senegalu Juri Pivovarov.

Pariški Le Monde navodi da ukrajinski instruktori obučavaju pobunjenike da koriste dronove, a navodno su neki bili i na obuci u Ukrajini. S druge strane, Rusija pomaže vojnoj hunti u Maliju, također osiguravanjem vojnih instruktora te oružja, a na njihovoj strani ratuju i pripadnici Ruskog afričkog korpusa, koji je pod ingerencijom ruskog Ministarstva odbrane. Prijelazna vlada Malija, stoji u priopćenju, "s dubokim je iznenađenjem" primila izjave u kojoj je glasnogovornik Glavne uprave za obavještajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov priznao sudjelovanje Kijeva u, kako su naveli, "kukavičkom, izdajničkom i barbarskom" napadu terorističkih skupina na pripadnike oružanih snaga zemlje u regiji Tinzauatenu.

Istodobno, i Senegal je pozvao ukrajinskog ambasadora na razgovor, uputivši protestnu notu jer, kako kažu, "podržava bratski Mali". Vlada Malija kaže da se ona u rusko-ukrajinskom ratu pridržavala neutralnosti te je "uvijek pozivala na mirno rješenje vojnog sukoba u Ukrajini". Isto tako navode da se vlada Malija "drži dijagnoze" koju je postavila Rusija, one o tome da je Moskva "godinama upozoravala svijet na neonacističku prirodu ukrajinskog režima". I dok se s jedne strane zaoštravaju odnosi Kijeva s afričkim državama koje su pod izravnom "kontrolom" Kremlja, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na afričkoj turneji nastoji nekim drugim tamošnjim državama objasniti što se događa "kod njega kući" i kako stvari stoje. Posjetit će Malavi, Zambiju te Mauricijus.

Podsjetimo da ruska prorežimska privatna vojska Wagner, koju je zbog vojne pobune 2023. godine raspustio Vladimir Putin, ipak nije nestala. Na njenim ostacima Moskva je formirala tzv. Ruski afrički korpus koji će osim vojne podrške režimima u Maliju, Srednjoafričkoj Republici, Nigeru i Burkini Faso, kontrolirati poslovanje koje je "naslijedio" od Wagnera, poput tamošnjih rudnika zlata i urana. Zamjenik ruskog ministra odbrane, general Junus-bek Jevkurov, i general vojno-obavještajne službe (GRU) Andrej Averjanov dobili su zadatak voditi taj Putinov Afrički korpus. Kako smo već pisali nakon Prigožinove pobune u junu 2023. godine i njegove smrti u augustu 2023. godine, zamjenik ministra odbrane Junus-bek Jevkurov obišao je afričke zemlje u kojima su se nalazili ruski plaćenici te ih je uzeo pod svoje, odnosno pod "ingerenciju" ruskog Ministarstva odbrane. Napomenimo da je u septembru 2023. godine uz sudjelovanje generala Jevkurova osnovan vojni savez Sahela u koji ulaze Burkina Faso, Mali i Niger, zemlje u kojima su na vlasti vojne hunte koje se oslanjaju na Kremlj i imaju njegovu podršku, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije