Mali prekinuo veze s Ukrajinom: "Pomagali su pobunjenicima u napadu na Wagnerovce i našu vojsku"

0
Radiosarajevo.ba
Mali prekinuo veze s Ukrajinom: "Pomagali su pobunjenicima u napadu na Wagnerovce i našu vojsku"
Foto: X.com / Mali

Mali je objavio da je prekinuo diplomatske odnose s Ukrajinom nakon što je vojni dužnosnik sugerisao da je Kijev odigrao ulogu u smrtonosnim borbama u blizini alžirske granice prošlog mjeseca.

Deseci malijskih vojnika i plaćenika iz ruske grupe Wagner ubijeni su u sukobima s tuareškim separatističkim pobunjenicima i borcima povezanima s al-Qaidom.

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je prošle sedmice da su pobunjenici dobili "potrebne informacije" za izvođenje napada.

Pogledajte kako izgleda spomenik Kulinu banu koji je otvoren u Banjaluci

Pogledajte kako izgleda spomenik Kulinu banu koji je otvoren u Banjaluci

Najviši malijski dužnosnik, pukovnik Abdoulaye Maiga rekao je da je njegova vlada bila šokirana kada je čula tu tvrdnju te je optužio Ukrajinu za kršenje suvereniteta Malija. Jusovljevi komentari "priznaju umiješanost Ukrajine u kukavički, izdajnički i barbarski napad naoružanih terorističkih grupa" koji je doveo do smrti malijskih vojnika, stoji u izjavi pukovnika Maige, prenosi BBC.

Prošle sedmice je vojska Malija priznala da je pretrpjela "značajne" gubitke tokom nekoliko dana borbi koje su izbile 25. jula.

Ukrajina primila prvu seriju F-16: Zelenski potvrdio dolazak borbenih aviona

Ukrajina primila prvu seriju F-16: Zelenski potvrdio dolazak borbenih aviona

Sukobi su se dogodili u pustinji blizu Tinzaouatena, sjeveroistočnog grada na granici s Alžirom. Izvještaji kažu da su malijske i ruske snage upale u zasjedu tuareških pobunjenika i boraca iz ogranka al-Qaide Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin dok su čekali pojačanje, nakon povlačenja iz Tinzaouatena.

Ni vojska Malija ni Wagner, koji se u međuvremenu inkorporirao u skupinu pod nazivom Afrički korpus, nisu dali tačne brojke, ali procijenjeni broj mrtvih Wagnerovih boraca kreće se od 20 do 80. Smatra se da su gubici ruske plaćeničke jedinice najteži koje je pretrpjela u Maliju otkako je počela pomagati vojnoj hunti u borbi protiv pobunjenika prije dvije godine.

Wagner je priznao da je jedan od njegovih zapovjednika ubijen, a ruski helikopter oboren u "žestokim borbama", rekavši da ih je napalo oko 1.000 boraca.

Potvrdili Amerikanci: Ukrajina je bankrotirala

Potvrdili Amerikanci: Ukrajina je bankrotirala

Separatisti predvođeni Tuarezima tvrde da su ubili 84 Wagnerova plaćenika i 47 malijskih vojnika. Prije više od deset godina središnja vlada Malija izgubila je kontrolu nad velikim dijelom sjevera nakon pobune Tuarega, koju je potaknuo zahtjev za zasebnom državom.

Sigurnost zemlje tada je bila dodatno zakomplicirana umiješanošću islamističkih militanata u sukob. Prilikom preuzimanja vlasti državnim udarima 2020. i 2021. vojska je kao razlog navela nesposobnost vlade da se uhvati u koštac s ovim nemirima.

Nova hunta prekinula je dugogodišnji savez Malija s bivšom kolonijalnom silom Francuskom u korist Rusije, u pokušaju da uguši nemire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije