Erdogan blokirao Instagram pa poručio: Ovo je digitalni fašizam, a prikazuje se kao sloboda'

5
Radiosarajevo.ba
Erdogan blokirao Instagram pa poručio: Ovo je digitalni fašizam, a prikazuje se kao sloboda'
Foto: EPA - EFE / Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je društvene mreže za 'digitalni fašiza,' u ponedjeljak zbog navodnog cenzuriranja fotografija palestinskih 'mrtvih junaka'.

Komentari turskog lidera uslijedili su dok su turski zvaničnici vodili pregovore s predstavnicima društvene mreže Instagram kako bi ponovo omogućili pristup milionima korisnika u Turskoj.

Vlasti za informaciono-komunikacione tehnologije zabranile su pristup Instagramu 2. augusta bez objašnjenja. Vladini zvaničnici rekli su da je zabrana nametnuta jer Instagram nije poštovao turske propise.

Srbijanska boksačica izgubila meč na Olimpijadi: Cijelu stvar komentarisao Aleksandar Vučić

Srbijanska boksačica izgubila meč na Olimpijadi: Cijelu stvar komentarisao Aleksandar Vučić

Međutim, nekoliko medijskih izvještaja navelo je da je akcija uslijedila nakon što je Instagram uklonio objave turskih korisnika koje su izražavale saučešće zbog ubistva političkog lidera Hamasa, Ismaila Haniyeha. Ovo je bio najnoviji primjer ograničavanja pristupa veb sajtovima u zemlji koja ima istoriju cenzure društvenih mreža i drugih online platformi.

"Ne mogu čak ni podnijeti fotografije palestinskih mučenika i odmah ih zabranjuju," rekao je Erdogan na događaju posvećenom ljudskim pravima. "Suočavamo se s digitalnim fašizmom koji se prikazuje kao sloboda."

Za razliku od svojih zapadnih saveznika, Turska ne smatra Hamas terorističkom organizacijom. Kao snažan kritičar izraelskih vojnih akcija u Gazi, Erdogan je opisao ovu grupu kao pokret za oslobođenje.

Erdogan je također izjavio da društvene mreže navodno dopuštaju svaku vrstu propagande od strane grupa koje se u Turskoj smatraju terorističkim.

"Pokušali smo uspostaviti dijalog kroz naše relevantne institucije. Međutim, još uvijek nismo uspjeli postići željenu suradnju," rekao je Erdogan.

Ministar za transport i infrastrukturu, Abdulkadir Uraloglu, rekao je da su turske vlasti prošle sedmice razgovarale s predstavnicima kompanije Meta, koja posjeduje Instagram, i održale novi krug pregovora u ponedjeljak, ali nisu postigli rješenje, piše ABC.

"Nismo dobili tačan rezultat koji smo željeli," rekao je Uraloglu. "Ne mislimo da će danas biti napretka."

Instagram ima više od 57 miliona korisnika u Turskoj, zemlji sa 85 miliona ljudi, prema We Are Social Media, kompaniji za digitalni marketing sa sjedištem u New Yorku.

Udruženje operatera elektronske trgovine procjenjuje da Instagram i druge društvene mreže dnevno generiraju oko 930 miliona turskih lira (27 miliona dolara) e-trgovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije