Rajski otok koji krije mračnu tajnu: Stanovnici masovno ovisni o heroinu

Radiosarajevo.ba
Rajski otok koji krije mračnu tajnu: Stanovnici masovno ovisni o heroinu
Foto: Google / Sejšeli

Na spomen Sejšela, većina ljudi vizualizira kilometre prekrasnih plaža, kristalno čisti ocean s koralnim grebenima i uživanje u prirodnim ljepotama. Svake godine tamo dolazi preko 360 tisuća turista u sklopu all inclusive aranžmana njihovih privatnih otoka, uređenih odmarališta i vrhunskih restorana.

To je nažalost samo jedna vizija te otočne države, a puno mračnija strana je ona povezana s drogama. Naime, na Sejšelima je ukupno 90 tisuća stanovnika, a čak 5 do 6 tisuća njih ovisnici su o heroinu, piše BBC.

To čini gotovo 10 posto radno sposobnog stanovništva i ogroman je problem, izvještava Agencija za sprečavanje zlouporabe droga i rehabilitacije (APDAR) na Sejšelima. Po glavi stanovnika, Sejšeli trpe najveću stopu zlouporabe heroina u svijetu. Jed Lesperance imao je 20 godina kada je prvi put počeo uzimati drogu. Sada mu je 34 godine, piše Express.hr.

"Počeo sam povremeno pušiti kanabis svakoga puta s prijateljima. U početku je bilo zabavno. No, s vremenom smo prešli na heroin i to je počelo preuzimati moj život. Pušio sam heroin dva do tri puta dnevno, čak sam krao od bake kako bih platio svoje navike.

U roku od nekoliko tjedana postao sam ovisnik - rekao je. Heroin putuje iz srednje Azije, posebno Afganistana, prije nego što je prokrijumčaren na otoke preko Istočne Afrike. Sejšele čini 115 otoka te imaju velik broj granica koje se lako probijaju, a teško nadziru", pa nema efikasnog sprečavanja ulaska drogu u zemlju.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije