Radovan Karadžić navodno poslao pismo Putinu: Brate, spasi me iz ovog pakla

26
Radiosarajevo.ba
Radovan Karadžić navodno poslao pismo Putinu: Brate, spasi me iz ovog pakla
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić

Ratni zločinac Radovan Karadžić, kojem je u Hagu potvrđena doživotna kazna zatvora zbog genocida i zločina koje je počinio tokom agresije na BiH, nedavno je prebačen iz zatvora u ovom gradu u ozloglašeni britanski kazamat na ostrvu Vajt, koji je "prepun muslimanskih ekstremista", kako je više puta opisivao, navodno je poslao pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu s molbom da ga izbavi iz tog zatvora i spasi mu život.

Prema riječima izvora bliskog Karadžiću, u pismu koje je objavio srbijanski Alo, a koje je zločinac navodno poslao preko svojih advokata ruskog predsjednika oslovio je s "brate" i opisao mu sav pakao kroz koji je prošao čim je nogom kročio u Veliku Britaniju.

"Naveo je da su uslovi u zatvoru nedostojni čoveka, da nema adekvatnu ni hranu ni terapiju. Takođe, da su zatvorenici žedni krvi, da najviše ima muslimanskih terorista koji jedva čekaju da ga se dočepaju i lično mu presude, kao i da su i sami čuvari jako neprijatni prema njemu. Napisao je da mu nisu dozvolili da iz Holandije ponese svoj računar u kom ima mnogo materijala za žalbu koju sprema.

Molio je Putina da mu pomogne jer prebacivanjem u drugi zatvor nije ponižen samo on nego je simbolika tog čina mnogo dublja. Naveo je nešto poput: „Britanci su ovo moje prebacivanje kod njih doživeli kao svoju veliku pobedu, njihovi političari se raduju, slave", prepričava navodno izvor, ističući da je Karadžić naglasio i da je smješten u zgradu koja je puna kancerogenog azbesta.

Sudeći po najavama koje su stigle od zvaničnog predstavnika Velike Britanije na sjednici UN, sve su prilike da će Ratka Mladića sačekati ista sudbina kao i Radovana Karadžića. Britanski predstavnik je istakao da će Mladić biti prebačen u tu zemlju i da se na taj način daje podrška Mehanizmu.

On dalje dodaje da je Radovanu dozvoljeno samo da se čuje s kćerkom Sonjom i da je zapravo njoj izdiktirao sadržaj pisma koji je ona potom prenijela advokatima.

Da tako teče komunikacija, potvrdila je prošle nedelje i Sonja:

"Strahujemo za njegov život. Živi u necivilizacijskim uslovima. U svega nekoliko minuta pokušavamo da što brže razmenimo informacije o njemu i porodici, te da zapišem poruke za prijatelje, saradnike i advokate"; navela je ona.

Karadžićev advokat Goran Petronijević govorio je prošle nedelje za isti list da su strašno loši uslovima u kojima boravi njegov klijent, navodeći da „Radovan nije u zatvoru, već u zarobljeništvu“. Istakao je i da su mu prekršena sva ljudska prava, a život ozbiljno ugrožen.

"Trenutno je smešten u samicu, nalazi se u nekakvoj izolaciji jer je stigao iz druge države. Nema bukvalno ništa. Samo krevet, WC šolju i tuš. Mi pričamo o obolelom, oronulom starcu, ne o Radovanu kakav je nekada bio. On tako potpuno izolovan ne može ni sa kim da priča, nema računar, nema ni papir ni olovku, niti bilo šta da čita. Ta izolacija može da ga ubije, kao što mogu da ga ubiju i ekstremni muslimani kojima je serviran na tacni ako mrdne iz te prostorije. Njima je njegov dolazak bio bajramski poklon, tako je to predstavio muslimanski lobi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije