Potresno obraćanje zastupnika Sabora RH nakon presude Mladiću

Radiosarajevo.ba
Potresno obraćanje zastupnika Sabora RH nakon presude Mladiću
Radiosarajevo.ba / Bojan Glavašević

Bojan Glavašević, saborski zastupnik u Hrvatskoj i sin ratnog heroja i novinara Siniše Glavaševića koji je mučki ubijen tokom velikosrpske agresije na Vukovar, jučer je u ime Kluba zastupnika i zastupnica zeleno-lijevog bloka iznio stajalište u povodu presude osuđenog ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je svoj krvavi put počeo upravo iz našeg zapadnog susjedstva.

Krvnik iz Bosne

"Krvnik iz Bosne, tako je BBC nazvao onoga ko je prije dva dana pravomoćno osuđen na doživotnu robiju zbog genocida i etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata iz Bosne. Ja mu neću izgovoriti ime. Pravo na svoje rođeno ime izgubio je sa svojom ljudskošću, a nju je izgubio jer je počinio zločin protiv čovječnosti", rekao je na početku Glavašević.

On je podsjetio na slavni govor velikog hrvatsko intelektualca Vlade Gotovca posvećen "nekim drugim generalima":

"Jer onaj tko tuđu djecu ubija, nema djece. Jer onaj tko tuđe majke ucviljuje, nema majke. Jer onaj tko tuđe domove ruši, nema doma. Generali zato moraju znati da za njih na ovom svijetu nema ni majki, ni djece, ni domova. Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca. Sramit će ih se njihova djeca, jer su izgubili ljubav. Sramit će ih se njihove žene, jer su bili ubojice tuđe djece. Sramit će ih se njihove obitelji, jer su uništavali tuđe obitelji".

Parafrazirajući Gotovca, dodao je Glavašević, onaj tko počini zločin protiv čovječnosti izgubio je ljudskost.

"Zato tom nečovjeku uskraćujem pravo na njegovo ljudsko ime. Odbijam ga izgovoriti ovdje. Žrtve krvnika iz Bosne pravdu su čekale 26 godina, jer toliko je vremena prošlo od onog strašnog srpnja 1995. godine, do pravomoćne osude na doživotnu robiju. Pravda koja dolazi kasno bolja je od pravde koja ne dođe nikada. Okus takve pravde nije sladak, nego se u ustima pretvara u pepeo. Ovo kažem kao unuk čovjeka koji je preživio Omarsku, Manjaču i Trnopolje. Kao sin čovjeka ubijenog na Ovčari. Kao brat u duhu svima koje je rat učinio žrtvama ovog krvnika, neki dan osuđenog na doživotnu robiju, ali i svih drugih. Kao netko tko pravdu još uvijek čeka", poručio je Glavašević.

Pljuska žrtvama

Nakon presude, dodao je Glavašević, mnogi su rekli: "Ne ponovilo nikad više".

"Odmah nakon toga tobože diplomatski, a, zapravo, kukavički progovorili o masakru u Srebrenici, iako se riječ genocid u presudi spominje više puta. Neki od tih me nisu iznenadili. A, neki jesu. To je učinio glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg, to je učinio Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća. Zašto su to učinili tako možemo pretpostavljati. Ali to je zapravo nebitno. Bitno je da su time udarili pljusku u lice svim žrtvama genocida u Srebrenici. To je kukavički i to je vrijedno prijezira. Time se strahota genocida umanjuje i relativizira", rekao je.

Zaključio je kazavši da ovaj govor njegove kolegice i kolege iz Kluba zastupnika i zastupnica Zeleno-ljevog bloka nisu htjeli posvetit ni nečovjeku, ni velikim i važnim političarima čija važnost i moralna težina pucaju pod teretom jedne riječi koja opisuje istinu.

"Ovaj govor željeli smo posvetiti svima onima koji znaju da na ovome svijetu za nečovjeka nema dovoljne kazne, nema slatkog okusa pravde, čije rane su i dalje otvorene. Poruka koju želimo postati jeste da od tranzicijske pravde nikada nećemo odustati. Da potraga za počiniteljima ratnih zločina nikada neće stati. Najvažnije, nikada nećemo zaboraviti na žrtve i na brigu o njima. To je naša obveza prema istini. To je naša obveza prema ljudskosti", zaključio je Glavašević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije