Putin: 'Izraelske akcije u Gazi nisu rat, već potpuno uništenje civilnog stanovništva'

9
Anadolija
Putin: 'Izraelske akcije u Gazi nisu rat, već potpuno uništenje civilnog stanovništva'
Foto: EPA / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu, 5. juna, da izraelske akcije u Pojasu Gaze predstavljaju "potpuno uništenje civilnog stanovništva."

Putin je u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF) u centru Lahta, u Sankt Petersburgu, razgovarao s predstavnicima globalnih novinskih agencija. Sastanku je prisustvovao i zamjenik generalnog direktora i glavni urednik agencije Anadolu Yusuf Ozhan.

Putin je na sastanku s predstavnicima globalnih novinskih agencija rekao da ono što se dešava u enklavi "ne liči na rat".

Ramo Isak okupio članove Snage naroda u Sarajevu: Evo koji su im planovi za naredni period

Ramo Isak okupio članove Snage naroda u Sarajevu: Evo koji su im planovi za naredni period

Ozhan je između ostalih, pitao Putina kako "što se tiče izraelskih napada u Gazi, vidimo kako milioni ljudi izlaze na ulice širom svijeta, u SAD, Evropa i mnoga druga mjesta, pozivajući svoje vlade da pronađu rješenje za ovaj problem. Da li Rusija ima plan za to?"

"Prvo što želim da kažem jeste da smo, naravno, protiv terorizma u svim njegovim manifestacijama, protiv napada na civile - na bilo kom mjestu i u bilo kojoj zemlji. Ali ovo što se sada dešava u Gazi kao odgovor na dobro poznati teroristički čin u Izraelu zapravo ne liči na rat, to je neka vrsta totalnog uništenja civilnog stanovništva", odgovorio je ruski predsjednik.

Ponovio je da je stav Rusije uspostavljanje dvije države, Palestine i Izraela, napominjući da je Moskva priznala palestinsku državu tokom sovjetske ere.

Netanyahu osporio Bidenov prijedlog o prekidu vatre i izjavio kako neće zaustaviti rat u Gazi

Netanyahu osporio Bidenov prijedlog o prekidu vatre i izjavio kako neće zaustaviti rat u Gazi

Također je okrivio Sjedinjene Američke Države (SAD) za dešavanja u Gazi.

"Vjerujemo da je to rezultat američke politike. Oni su monopolizirali mirovni proces. Odbacili su sve ranije uspostavljene mehanizme za kolektivne napore za rješavanje ovog izuzetno teškog problema", rekao je on.

Nagovještavajući da je američka administracija možda pristupila pitanju Gaze s principom "s manje stavova do bržeg rješenja", Putin je dodao:

"Međutim, u praksi to nije bio slučaj. Nije moguće riješiti problem nekim materijalnim ponudama. Pravo pitanje, politička pitanja, moraju biti riješena. Ovo uključuje uspostavu dvije države, kako je predviđeno odlukom UN-a da se na ovoj teritoriji uspostave dvije države - palestinska i jevrejska država."

Putin je naglasio da nije moguće riješiti situaciju bez rješavanja osnovnih pitanja.

"Mi smo odavno priznali palestinsku državu od ere Sovjetskog Saveza. Naš pristup u tom pogledu se nije promijenio," rekao je Putin.

Ističući korake koje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poduzeo za rješavanje sukoba, Putin je pojasnio:

"Znamo da je predsjednik Erdogan uložio energične napore da riješi ovo veoma hitno i dugotrajno pitanje. S obzirom na autoritet predsjednika Erdogana u regionu, svijetu i islamskom svijetu, očekujemo da će njegov doprinos biti primjetan, s obzirom na naše dugogodišnje odnose s Izraelom, spremni smo učiniti sve što može da riješi ovu situaciju."

Ruski lider je također pohvalio postupke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekavši da je njegov doprinos ublažavanju patnji Palestinaca "primjetan".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije