Novi udarac za Rusiju: Zbog ovoga bi mogli proglasiti vanredno stanje u cijeloj zemlji

0
FENA
Novi udarac za Rusiju: Zbog ovoga bi mogli proglasiti vanredno stanje u cijeloj zemlji
Foto: DW / Rusija

Rusija bi do kraja ove sedmice mogla proglasiti vanredno stanje širom zemlje zbog mraza koji je oštetio usjeve, izjavila je ministrica poljoprivrede Oksana Lut.

Državna novinska agencija RIA citirala je izjavu Lut kako se nada da će ta mjera biti proglašena, otvarajući put za potraživanja iz osiguranja, nakon sastanka komiteta ministarstva za vanredne situacije. Nekoliko ruskih regija već je proglasilo lokalne vanredne situacije zbog mraza, koji je pogodio usjeve, od žitarica do jabuka.

Poljoprivredna konsultantska kuća Sovecon saopćila je prošle sedmice da očekuje da će rod pšenice u Rusiji ove godine opasti na 82,1 miliona metričkih tona, ispod prethodne prognoze od 85,7 miliona tona.

Svećenik iz BiH proslavio stupanje u službu: "Danas, majko, rediš svoga sina"

Svećenik iz BiH proslavio stupanje u službu: "Danas, majko, rediš svoga sina"

Lut je kazala da obim štete još nije izračunat u novcu. Šef ruskog sindikata proizvodnje žitarica saopćio je 27. maja da je oštećeno oko 1,5 miliona hektara usjeva.

Novinska agencija TASS navodi da je Lut kazala da će Rusija pronaći druga tržišta za svoje žito nakon što je Evropska unija prošle sedmice saopćila da će od 1. jula uvesti kaznene carine na žitarice, uljarice i derivate iz Rusije i Bjelorusije, u potezu za koji je EU saopćio da će zaustaviti uvoz tih proizvoda, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije