Stoltenberg: 'Vrijeme je da članice NATO-a dozvole Ukrajini da gađa ciljeve u Rusiji'

4
Radiosarajevo.ba
Stoltenberg: 'Vrijeme je da članice NATO-a dozvole Ukrajini da gađa ciljeve u Rusiji'
Foto: Twitter / Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u četvrtak izjavio da je "došlo vrijeme" da članice vojnog saveza razmotre ublažavanje ograničenja na Ukrajinu u vezi sa ciljanjem Rusije oružjem koje je isporučeno sa Zapada.

Amerika do sada nije dala zeleno svjetlo za takvu vojnu akciju.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps naglasio je da britansko oružje isporučeno Kijevu može biti korišteno širom Ukrajine i na Krimu, koji je Rusija anektirala u potezu koji je široko smatran nelegalnim 2014. godine.

Da li je ovo tornado? Građani Srbije u šoku, snimili misteriozni vrtlog usred grada

Da li je ovo tornado? Građani Srbije u šoku, snimili misteriozni vrtlog usred grada

Na pitanje da li bi moglo biti korišteno za napade na ciljeve u Rusiji, rekao je za BBC-evu emisiju Sunday with Laura Kuenssberg ranije ovog mjeseca: "Ne ulazimo u to kako bismo dozvolili ciljanje našeg oružja izvan toga (cijele Ukrajine), ali pružamo naše oružje Ukrajini kako bi mogli braniti svoju zemlju."

Pozvao je druge zemlje da ublaže svoja ograničenja prema Kijevu za oružje koje su isporučili.

Međutim, zapadne zemlje su u posljednjim sedmicama sve više podijeljene oko toga da li ukrajinskoj vojsci treba dozvoliti da napada ciljeve na ruskoj teritoriji.

Neki od saveznika Ukrajine argumentiraju da je to dio legitimne samoodbrane protiv invazije, dok drugi izražavaju strahove da bi to moglo uvući Zapad u sukob.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da američko oružje koje se isporučuje pomaže u stabilizaciji ukrajinskih linija fronta.

U slučaju potrebe, Francuska bi uskoro mogla poslati vojne instruktore u Ukrajinu uprkos zabrinutostima nekih saveznika i kritikama Rusije, prema diplomatskim izvorima.

Pariz bi svoju odluku mogao objaviti sljedeće sedmice tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, dodali su.

Diplomati su rekli da Pariz nada da će formirati i predvoditi koaliciju zemalja koje nude takvu pomoć za ratne napore Kijeva, iako neki njegovi partneri iz Evropske unije strahuju da bi to moglo učiniti direktni sukob sa Rusijom vjerovatnijim, objavio je Yahoo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije