Odgovor na Navalnijevu smrt: Novi paket sankcija za Rusiju

0
Radiosarajevo.ba
Odgovor na Navalnijevu smrt: Novi paket sankcija za Rusiju
Foto: EPA-EFE / Aleksej Navaljni

Europska unija je uspostavila novi režim sankcija protiv Rusije u vezi sa smrću ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog i "ubrzavajućom i sistematskom represijom u Rusiji," objavilo je Vijeće EU 27. maja.

Navalni, glavni politički protivnik Putina, preminuo je 16. februara u kaznenoj koloniji na sjeveru Rusije, nakon što je bio osuđen u nekoliko lažiranih krivičnih slučajeva kao dio Kremljovog obračuna s neistomišljenicima.

Glavni diplomat EU, Josep Borrell, predložio je da EU uspostavi novi okvir sankcija kao odgovor na Navalnijevu smrt i ozbiljna kršenja ljudskih prava u zemlji.

Šok u Bugarskoj, ovakav rasplet nisu mogli ni zamisliti: ‘Katastrofa! Idemo u raskol!‘

Šok u Bugarskoj, ovakav rasplet nisu mogli ni zamisliti: ‘Katastrofa! Idemo u raskol!‘

Novi okvir uključuje zabranu prodaje ili izvoza opreme Rusiji koja bi mogla biti "korištena za unutrašnju represiju," uključujući određeno vatreno oružje, municiju i bodljikavu žicu, kao i tehnologiju ili softver namijenjen za "praćenje ili presretanje telekomunikacija."

Sankcije također ciljaju 19 pojedinaca, uključujući 13 sudija za koje se smatra da su odgovorni za kršenja ljudskih prava, i jednu entitet, rusku Federalnu službu za izvršenje kaznenih sankcija. Federalna služba za izvršenje kaznenih sankcija je "poznata po raširenim i sistematskim zlostavljanjima i maltretiranju političkih zatvorenika u Rusiji" i odgovorna je za kaznenu koloniju u kojoj je Navalni bio držan, navelo je Vijeće EU.

Dva sudija iz Vrhovnog suda Rusije su među sankcionisanim zbog njihove uloge u osiguravanju Navalnijevog zatvaranja, objavio je Kyiv Independent.

"Osobe koje su danas označene podliježu zamrzavanju imovine i građanima i kompanijama iz EU je zabranjeno da im stavljaju sredstva na raspolaganje," navelo je Vijeće EU. Pojedinci na listi sankcija također su podložni zabrani putovanja.

Ranije 27. maja, Vijeće EU je objavilo nove sankcije protiv proruskog oligarha iz Ukrajine, Viktora Medvedčuka i ukrajinsko-izraelskog građanina Artema Marčevskog zbog širenja dezinformacija putem web stranice Glas europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije