Rusija uhapsila dvojicu novinara zbog navodne povezanosti sa pokojnim Aleksejem Navalnim

0
Radiosarajevo.ba
Rusija uhapsila dvojicu novinara zbog navodne povezanosti sa pokojnim Aleksejem Navalnim
Foto: X / Sergey Karelin

Dva ruska novinara su uhapšena u petak i subotu, dok Rusija nastavlja obračunavanje sa medijima unutar zemlje.

Konstantin Gabov i Sergey Karelin optuženi su za "ekstremizam" u subotu. Optuženi su za saradnju s političkom grupom povezanom s pokojnim ruskim liderom opozicije Aleksejem Navalnim, koji je preminuo ranije ove godine u zatvoru.

Dvojac će biti zadržan u pritvoru najmanje dva mjeseca prije suđenja. Optužbe nose kaznu od dvije do šest godina zatvora, ukoliko budu osuđeni.

Požar u sarajevskom naselju Džidžikovac: Zapaljen automobil marke 'Porsche'

Požar u sarajevskom naselju Džidžikovac: Zapaljen automobil marke 'Porsche'

Sva trojica novinara koji su uhapšeni u posljednjih nekoliko dana su ruski državljani. Karelin ima dvojno izraelsko državljanstvo, i ranije je radio kao kameraman za AP i njemačku medijsku kuću Deutsche Welle.

"Associated Press je vrlo zabrinut zbog pritvaranja ruskog video novinara Sergeya Karelin", rekao je AP u saopćenju. "Tražimo dodatne informacije."

Mingazov je radio kao slobodni novinar za Reuters, Deutsche Welle i druge medijske kuće.

Ruski tužioci su rekli da su ova dva novinara radila sa Fondacijom za borbu protiv korupcije, organizacijom povezanom s Navalnyjevim političkim opozicijama. Ruski kritičari i američka vlada optužili su ruske lidere za smrt Navalnog.

Hapšenja dolaze u vrijeme kada ruska vlada guši nezadovoljstvo dok se invazija Ukrajine provlači već u treću godinu. Nakon rata, vlada je donijela zakone kojima se kriminalizuje ono što smatra lažnim informacijama o vojsci, ili izjavama koje se smatraju obezvređivanjem vojske, efektivno zabranjujući bilo kakvu kritiku rata u Ukrajini ili govora koji odstupa od zvanične naracije.

Među novinarima zatvorenima u Rusiji je i Amerikanac, Evan Gershkovich iz Wall Street Journala. Gershkovich je prošlog mjeseca obilježio godinu dana u zatvoru, optužen za špijunažu. Journal i State Department su osudili optužbe kao lažne, a administracija Joea Bidena se obavezala da će sprovesti razmjenu zatvorenika kako bi ga oslobodila.

Rusija uhapsila novinara Wall Street Journala zbog optužbi za špijunažu

Rusija uhapsila novinara Wall Street Journala zbog optužbi za špijunažu

Gershkovich još nije suočen sa suđenjem i ostat će u pritvoru do suđenja najmanje do juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije