Ruski i američki ministri razgovarali o hapšenju novinara: Optužen za špijunažu

0
Anadolija
Ruski i američki ministri razgovarali o hapšenju novinara: Optužen za špijunažu
Foto: PP / Hapšenje / Ilustracija

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov američki kolega Antony Blinken u nedjelju su razgovarali telefonom o nedavnom hapšenju novinara "Wall Street Journala" Evana Gerškoviča (31).

Ruska savezna služba sigurnosti (FSB) objavila je ranije ove sedmice da je državljanin Sjedinjenih Američkih Država, dopisnik američkog "The Wall Street Journala" u Moskvi, priveden zbog sumnje da je špijunirao u gradu Jekaterinburg.

"Blinkenova pažnja je skrenuta na potrebu poštovanja odluka ruskih vlasti, donesenih u skladu sa zakonom i međunarodnim obavezama Ruske Federacije", navedeno je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

BiH uskoro dobija jedan od najviših mostova u Europi i 11 novih kilometara autoputa

BiH uskoro dobija jedan od najviših mostova u Europi i 11 novih kilometara autoputa

Navedeno je da pokušaji Washingtona i zapadnih medija da hapšenju daju "političku boju" su neprihvatljivi.

Lavrov je rekao Blinkenu da je Gerškovič uhvaćen dok je pokušavao da dođe do tajnih informacija "pod maskom bavljenja novinarstvom".

"U svjetlu utvrđenih činjenica o nezakonitim radnjama američkog državljanina, čije je zadržavanje u skladu sa utvrđenom procedurom obaviještena Ambasada SAD-a u Moskvi, njegovu dalju sudbinu će odrediti sud", dodali su iz Ministarstva.

Gerškovič je uhapšen u ruskom gradu Jekaterinburgu pod optužbom da je "špijunirao u interesu američke vlade", saopćeno je u četvrtak iz Ruske savezne službe sigurnosti.

"Wall Street Journal" oštro poriče optužbe protiv njega i pozvali su na njegovo momentalno puštanje na slobodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije