Diplomatija / Putin i Trump imaju zajednički plan za Siriju

11. 11. 2017. u 12:19:00 Fena

Shares: 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump u subotu su se usaglasili u vezi sa zajedničkom izjavom o Siriji u kojoj navode da ne vide vojno rješenje sukoba u toj zemlji i da je potrebno isključivo političko rješenje.

Bijela kuća nije odmah reagovala na objavu Kremlja da se sastanak dvojice čelnika održao na marginama samita Azijsko pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u vijetnamskom turističkom mjestu Danang.

Kremlj je saopćio da su tekst zajedničke izjave koordinirali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Rex Tillerson posebno za sastanak u Danangu.

Nakon što je Islamska država pretrpila teške gubitke u Siriji i van nje, pažnja se sada usmjerila na širi sukob između trupa predsjednika Bashara al-Assada i pobunjeničkih snaga.

Putin i Trump usaglasili su se u vezi s nastavkom zajedničkih napora u borbi protiv Islamske države, navodi se u saopćenju Kremlja.

Oni su potvrdili svoje obavezivanje na suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Sirije i pozvali sve strane u sirijskom sukobu da aktivno učestvuju u ženevskom mirovnom procesu, navodi se u saopćenju.

Moskva i Washington usaglasili su se da nema vojnog rješenja za sirijski sukob, navodi se u tekstu zajedničke izjave objavljenom na websiteu Kremlja.

Također se dodaje da su dvojica čelnika "održali razgovor prije ceremonije grupnog fotografisanja na samitu lidera APEC-a", prenosi Reuters.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA